GLOBUS

Slučaj "Charlie Hebdo" hapšenje u Bugarskoj

Zbog povezanosti sa jednim od napadača

Autor:(D. K.)

13.1.2015

Jedan muškarac, koji se dovodi u vezu sa napadačima u Francuskoj, uhapšen je u Bugarskoj, javlja AFP.

On je, kako su prenijeli istražitelji, bio u kontaktu sa jednim od ljudi koji su izveli napade u Parizu.

Fric Žoli Joakin (29), francuski državljanin haićanskog porekla, bio je u kontaktu više puta sa jednim od dvojice braće Kuaši, prenijela je javna tužiteljka Darina Slavova, prenosi AFP.

Braća Kuaši osumnjičena su za napad na satirični list "Charlie Hebdo". Nakon potjere za njima, uzeli su taoca u jednom magacinu, u gradu Demarten de Goel sjeverno od Pariza. Drama je trajala nekoliko sati, a specijalci su uspjeli da izvuku taoca i ubiju dvojicu terorista, piše B92.

Nakon stravičnih napada, protesti protiv ekstremista krenuli su da se šire svijetom pod parolom "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie). U nedjelju je u Parizu održan marš, na koji je došlo više od 40 svjetskih zvaničnika, a koji je okupio više od milion i po ljudi. Marševi su održani širom Francuske, ali i u mnogim prijestonicama svijeta.

Maršu u Parizu nije prisustvovao nijedan zvaničnik SAD, osim ambasadora u toj državi. Nakon izvještavanja medija o tome, Bijela kuća saopštila je da je napravila grešku.

Jučer je redakcija lista "Charlie Hebdo" objavila da ih Islamska država neće zastrašiti i da će i dalje objavljivati karikature poslanika Muhammeda a.s., zbog kojih su, podsjećamo, bili i napadnuti. Ubrzo su objavili i naslovnu stranu novog, specijalnog broja. Novi broj treba da izađe sutra, a bit će štampan na 16 jezika i u više od milion primjeraka.