BIH

Čović: Veličanstvena pobjeda

Bh. zvaničnici o pobjedi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

M. SMAJKIĆ

13.1.2015

Kandidatkinja desnog centra, predvođenog HDZ-om, Kolinda Grabar-Kitarović, koja je  postala četvrti šef hrvatske države i prva predsjednica nakon drugog kruga izbora na kojima je osvojila tijesnu pobjedu nad dosadašnjim predsjednikom Ivom Josipovićem, u BiH je osvojila 93,80 posto glasova. 

Grabar-Kitarović u svom prvom obraćanju odaslala je poruku da će „podržati Hrvate u BiH da konačno postanu ravnopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata nema ni Bosne i Hercegovine“.

Nova dimenzija

- Gospođa Kolinda ostvarila je veličanstven rezultat. Pokazala je novu dimenziju i dala novu svježinu za budućnost Republike Hrvatske, ali i cijelog ambijenta oko Hrvatske - izjavio je Dragan Čović, lider HDZ-a i član Predsjedništva BiH. 

On je naglasio da su poruke koje je Grabar-Kitarović uputila prema BiH, pa i Hrvatima u našoj zemlji, ne samo u prvom govoru nego i ranije, bile vrlo jasne.

- To je potpuno nov pristup u vođenju politike, uz svu ozbiljnost i sadržajnost, politike s osmijehom i vedrinom. Vjerovatno to samo dame mogu unijeti - kazao je Čović.

Podsjetivši na to da su iz HDZ-a BiH, kao sestrinske stranke HDZ-a RH, predložili Grabar- Kitarović, Čović je rekao da je to posebno pozitivna poruka za sve u BiH koji zastupaju interese HDZ-a.

screenshot-1

Ipak, da nakon pobjede Grabar-Kitarović ne treba očekivati neku posebnu promjenu Hrvatske prema BiH, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji navodi da ta politika ima kontinuitet.

- To je politika u kojoj je Hrvatska, evidentno, zainteresirana za dobre odnose sa BiH i, zaista, ne očekujem nikakvu posebnu promjenu. Možda će nešto više zainteresovanosti za poziciju Hrvata u BiH biti u retorici, ali suštinski ništa posebno, jer i u doba Josipovića Hrvatska je imala jasan stav da je zainteresovana za poziciju Hrvata u BiH. Interes Hrvatske je dobra saradnja u regionu, tako da oni sigurno neće to nikakvim novim potezom ugrožavati - istakao je Ivanić.

Šef Kluba SBB-a u Državnom parlamentu Mirsad Đonlagić, također, smatra da će odnos Hrvatske prema BiH ostati u okvirima koji su definirani Dejtonskim sporazumom. 

Ništa dramatično

- Kada je BiH u pitanju, u izjavama Grabar-Kitarović ne vidim ništa dramatično. Svi koji sa strane žele pomoći BiH vrlo brzo će shvatiti da se te mogućnosti svode na striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma, odnosno prvenstveno na odnose unutar BiH i obavezu da se o svakom pitanju, prije svega, slože narodi u BiH - smatra Đonlagić.

Gudelj: Poštena politika

Hrvatima BiH, kazao je Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, trebalo bi biti svejedno je li predsjednik Josipović ili je predsjednica Grabar-Kitarović. 

- Bh. Hrvatima u interesu je da institucija predsjednika Hrvatske prepoznaje njihove probleme. Već dugi niz godina osnovni problem Hrvata u BiH je ustavna i institucionalna nejednakopravnost. Službeni Zagreb do sada je dosta lutao u odnosu prema bh. Hrvatima, ali s Josipovićem se to počelo ispravljati. Očekujem da će Grabar-Kitarović nastaviti voditi poštenu politiku prema BiH i Hrvatima, kao što je to činio i Josipović. Mislim da se ona neće odnositi svisoka prema BiH te da će djelovati u skladu sa službenom politikom Hrvatskog narodnog sabora - naglasio Gudelj.

Ministrica i ambasadorica

Grabar-Kitarović rođena je u Rijeci 1968. godine. Diplomirala je engleski i španski jezik i ima magisterij iz društvenih nauka. Bila je ministrica evropskih integracija i ministrica vanjskih poslova u HDZ-ovim vladama, hrvatska ambasadorica u SAD, a od 2011. je pomoćnica glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. Udata je i ima dvoje djece.