BIH

Kolinda Grabar-Kitarović za "Avaz": Tražit ću nadogradnju Dejtonskog ugovora

NA LICU MJESTA Nakon pobjede na izborima

Mirsad KEBIĆ/A.T.

13.1.2015

Tražit ću nadogradnju Dejtonskog sporazuma, jer je očito da moramo mijenjati stvari kako bismo omogućili da BiH neovisno funkcionira, izjavila je novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za "Dnevni avaz" u noći u kojoj su objavljeni rezultati u njenu korist. 

Velika podrška

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice pobijedila je dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića te osvojila petogodišnji mandat. Veliku podršku dobila je i od glasača iz Bosne i Hercegovine. 

- Zahvalna sam biračima iz BiH. Oni su čekali u redovima satima i satima da bi dali svoj glas. Zalagat ću se da se to više ne događa, da se svim državljanima i onima koji imaju pravo glasa u Hrvatskoj, omogući da to učine na odgovarajući način, pa eventualno i dopisnim glasanjem – rekla je Grabar-Kitarović. 

Nova predsjednica Hrvatske osvrnula se na planove za BiH, spominjući inicijativu Njemačke i Velike Britanije. 

- Britansko-njemačka inicijativa ima prednosti, ali i velikih nedostataka. Nedostatak je da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH. Nisam sigurna da ona ovakva kakva jeste može završiti rezultatima koje bismo htjeli vidjeti – rekla je Grabar-Kitarović. 

Prema njenim riječima, ona bi prvo htjela "vidjeti dogovor između tri naroda i nacionalnih manjina u BiH o unutarnjem uređenju i pravcu kojim će BiH krenuti". 

- Ako ne, mislim da Hrvatska kao država i članica EU treba iskoristiti svoj uteg kako bi uključila međunarodnu zajednicu, uključujući i SAD, ponovo u ovaj proces nadogradnje Dejtona. Očito je da moramo mijenjati stvari kako bismo omogućili da BiH neovisno funkcionira. Podržavat ću rješenja i prijedloge hrvatskih legitimnih predstavnika u BiH. Hoće li to biti nekakva kantonalna rješenja ili će biti treći entitet, sada to ne mogu reći, ali ću podržavati njihove zahtjeve - istakla je. 

Interes Hrvatske

Nova predsjednica Hrvatske Grabar-Kitarović smatra da Hrvati u BiH trebaju biti ravnopravni na svakom pedlju.

- Ne bih sada komentirala treći entitet. Rekla sam, podržat ću sve što budu legitimni predstavnici Hrvata u BiH zastupali. Pitanje trećeg entiteta ne isključuje ravnopravnost sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, nije bitno ko upravlja pojedinim kantonom ili kakvo rješenje bude, bitno je da se podjednako poštuju prava svih. I dalje sam optimista i vjerujem u budućnost BiH. Želim joj sve najbolje. Mislim da je najbolje rješenje i za Hrvatsku da BiH što prije krene putem euroatlantskih integracija – istakla je Grabar-Kitarović. 

Prva službena posjeta BiH

Iako su Hrvatska te teška privredna i socijalna kriza prva briga Kolinde Grabar-Kitarović, ona vjeruje da bi prva njena službena posjeta mogla biti Bosni i Hercegovini.

- Moram se brinuti šta se zbiva u Hrvatskoj, ali isto tako i o položaju Hrvata u BiH i Srbiji, tako da vjerujem da je moguće da prvo posjetim BiH – istakla je ona. 

Prijevremeni izbori su opcija

Prvi potezi koje će povući, kako je istakla Grabar-Kitarović, bit će pozivanje na odgovornost Vlade Zorana Milanovića zbog teške privredne i socijalne krize u koju je Hrvatska zapala. 

- Inicirat ćemo prvu sjednicu Vlade na kojoj ćemo raspraviti o stanju u Hrvatskoj i zatražiti rješenja koja nude. Ako nema rješenja, onda idemo tražiti druge solucije. Prijevremeni izbori mogu biti izlaz u ovoj situaciji – rekla je Grabar-Kitarović. 

Dužnost preuzima 19. febraura 

Sada već bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i njegova nasljednica Kolinda Grabar-Kitanović susreli su se jučer u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu. Kako je saopćeno iz Ureda predsjednika, Josipović je ovom prilikom čestitao Grabar-Kitanović pobjedu na izborima. 

- Također, upoznao ju je s funkcioniranjem Ureda predsjednika. Predsjednica preuzima dužnost 19. februara - saopćeno je iz Predsjedničkog ureda.