REGION

Slijedi raskol u SDP-u: Josipović će povesti rat protiv Milanovića

Hrvatski analitičari o pobjedi Kolinde Grabar – Kitarović

M. KEBIĆ

12.1.2015

Jutro u glavnom gradu Hrvatske, poslije duge izborne noći u kojoj je Kolinda Grabar – Kitaorvić postala prva predsjednica u historiji ove zemlje, svanulo je mirno. Euforije posebne u gradu nije bilo ni uoči samih izbora, a za pola građana Hrvatske, njena pobjeda bila je očekivana.

Najveća eurpcija oduševljenja prolomila se u njenom izbornom štabu kada je prilikom brojanja glasova saopšteno da je prešla u vodstvo u odnosu na protivkandidata Ivu Josipovića.

Prve stavove u vezi s njenom pobjedom iznijeli su i hrvatski politički analitičari za domaće medije.

Politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je da nakon promjene na Pantovčaku slijedi i promjena u Saboru, ali i u Banskim dvorima. Josipovićevim gubitkom on predviđa raskol u SDP-u, ističući da bi se Josipović mogao vratiti u SDP i povesti rat protiv Zorana Milanovića koji je, po njemu, ključni krivac za Josipovićev izborni poraz.

Za politikologa Boška Piculu, pobjeda Kolinde Grabar – Kitaorvić je podsticaj HDZ-u da još uvjerljivije nastupi na predstojećim parlamentarnim izborima, te da je predsjedničkom pobjedom HDZ gotovo osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima.

- Izbori su pokazali da je hrvatsko biračko tijelo potpuno podijeljeno što se tiče podrške kandidatima, a tu nije samo riječ o podršci kandidatima nego i o političkoj podjeli zemlje na pola, ocijenio je Picula za hrvatske medije.

I drugi brojni analitičari iznijeli su svoje stavove među kojima preovladava taj da je Grabar – Kitarović postigla znatan uspjeh ističući hrvatsko jedinstvo u prvi plan, ali je ključno hoće li ona i Vlada naći zajednički konsenzus. Glasove u korist joj je donijelo i nezadovoljstvo većine zbog ekonomske krize.

Njena pobjeda zabilježena je u 14 županija. Josipović je pobijedio u šest županija i Zagrebu, a u odnosu na prvi krug izgubio je glasove iz Bjelovarsko – bilogorske županije.

Prva hrvatska predsjednica, nakon pobjedničkog govora i uoči prvog službenog ekskluzivnog intervjua za medije iz BiH, i razgvora za Dnevni avaz, posjetila je najprije hrvatske branitelje koji su nedaleko od Izbornog štaba HDZ-a, spektakularno, uz pjesmu i vatromet proslavili njenu pobjedu.