OSTALI SPORTOVI

Iz grupe B do drugog kruga

U četvrtak u Kataru počinje Svjetsko prvenstvo, a tamo će se vihoriti i zastava BiH

A. ČULIĆ

12.1.2015

Bila je to senzacija. 15. juni 2014. u historiji bh. sporta bio je rezerviran za fudbal. Prvi put u historiji začula se himna Bosne i Hercegovine na jednom velikom takmičenju, čini se najvećem mogućem - Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu. Sve su misli bile usmjerene prema čuvenoj i nenadmašnoj Marakani, ali u praskozorje spektakla koji će vječno ostati u sjećanju svakog istinskog bh. patriote, desilo se nešto što je bilo teško zamislivo. 

Grandiozni Island

U Rejkjaviku je rukometna reprezentacija BiH, skoro od svih zaboravljena, vojevala boj. Sedam dana ranije, izabranici selektora Dragana Markovića dobili su u polupraznoj Skenderiji grandiozni Island sa 31:30 i trebao im je remi u revanšu da se plasiraju na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar. 

Jedino su, izgleda, Nikola Prce, Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ i ostali vjerovali da mogu uspjeti. Domaćina u prvom poluvremenu niko nikada nije tako nadigrao, bronzani s Olimpijskih igara u Londonu uspjeli su zabiti tek deset golova u 30 minuta i sve je mirisalo na islandsku katastrofu. 

Poslije smo popustili, sudije su nam malo izmakle tlo pod nogama, ali kada je osam sekundi prije kraja “Vikinzima” ispala lopta kao da su amateri, nastalo je slavlje, od kojeg veće može biti jedino ono ako se "Zmajevi" plasiraju u osminu finala najgrandioznije rukometne planetarne smotre ikada. 

screenshot-1

Superbogati Katar bit će 19 dana domaćin rukometnim zvijezdama, a već sada je jasno da nikada niko nije s više entuzijazma ušao u organizaciju Mundijala. Tri dvorane (Lusil, Duhil i El-Atijah arena) toliko su futurističke da je teško zamisliti da će se nešto slično uskoro pojaviti u Evropi. 

U Dohi i Lusilu, gradu koji se još gradi, domaćin je učesnicima omogućio najveći mogući luksuz i komfor. Takmičarski, umjesto Bahreina i Emirata, igrat će neuporedivo jače Njemačka i Island pa se i s te strane očekuje kvalitet više nego u svih prethodnim izdanjima.

Četiri grupe

Na Mundijalu, koji počinje 15. januara svečanim otvorenjem i utakmicom grupe A između Katara i Brazila, učestvovat će, dakle, 24 reprezentacije, podijeljene u četiri grupe. Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi B zajedno s Iranom, Austrijom, Makedonijom, Tunisom i Hrvatskom.

- Ne smijemo ništa obećavati, ali cilj nam je svakako proći u drugi krug tamičenja, osminu finala. Za to će nam biti ključne prve tri utakmice. Iran da bismo uhvatili zalet te Austrija i Makedonija. Šta god da bude, ostavit ćemo srce na terenu i, siguran sam, svima ćemo biti tvrd orah - kazao je naš jedini bundesligaški igrač Faruk Vražalić (Balingen).

U osminu finala plasirat će se prve četiri reprezentacije iz svake grupe. Četvrtfinalisti će osigurati učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016. u Brazilu. Veliko finale Svjetskog prvenstva igra se 1. februara u Lusilu, a najveći favoriti za osvajanje zlata su aktuelni evropski prvaci Francuzi te uvijek moćni Danci i Hrvati.

1

2

5

4

6

3

200 miliona eura domaćin je uložio u organizaciju

67 miliona IHF je zaradio od prodaje TV prava

3 spektakularne dvorane bit će poprište rukometnih borbi