OSTALI SPORTOVI

Senjanin Maglajlija, naša rukometna legenda: Mnogo je lakše biti menadžer nego trener

Sportski razgovor

D. ZEBA

12.1.2015

Senjanin Maglajlija, legenda bh. sporta i jedan od najboljih, ako ne i najbolji rukometaš od stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odmarao se posljednjih dana zajedno sa porodicom, suprugom Majom, kćerkom Injom i sinom Benjaminom, u austrijskom skijalištu Nasfeldu.

Vrhunski uvjeti

- Nekako tradicionalno početak godine provodimo u ovom lijepom skijaškom centru. Zajedno sa prijateljima, unajmio sam nekoliko apartmana, lijepo smo se družili i skijali. Tamo stvarno imamo vrhunske uvjete za skijanje, ali se čovjek može lijepo i odmoriti. Ja sam stari skijaš, onaj s Krive Drage kod Goražda. Tamo sam prvi put stao na skije, a potom sam se usavršavao na Jahorini i Bjelašnici. I djeca su zavoljela skijanje, a jedino supruzi teško pada odlazak na planine, jer ne voli snijeg - kaže Maglajlija.

Igračku karijeru okončao je 2004. godine, a potom se okrenuo trenerskom pozivu. Radio je na nekoliko različitih funkcija u RK Zagreb, a sada je angažiran u menadžerskoj agenciji "Festivus", čiji je direktor i vlasnik bivši francuski reprezentativac Andrej Golić.

- To je jedna od najjačih agencija na svijetu. U našim redovima imamo veliki broj reprezentativaca BiH, Hrvatske, Francuske, Slovenije... Stvarno nam dobro ide. Mnogo je lakše biti menadžer nego trener. Imam više vremena i za porodicu. Treneri su stalno na vjetrometini. Često moraš da pakuješ kofere, mijenjaš gradove, daleko si od porodice i prijatelja. Ovaj posao sada mi mnogo više odgovara -  govori naša rukometna legenda.

Iako je planirao da od 16. januara bude u Kataru i prati utakmice na Svjetskom prvenstvu u rukometu, ipak će tamo otputovati deset dana poslije.

- Pratit ću najbolje svjetske rukometaše od četvrtfinala. U tom periodu u Kataru će se okupiti sva rukometna krema, od trenera, menadžera, predsjednika klubova... Sigurno je da ću imati pune ruke posla - nastavlja popularni Magi, koji je u bogatoj igračkoj karijeri nastupao za Goražde, Borac iz Banje Luke, beogradski Partizan, španske klubove Kuenku, Barcelonu, Sijudad Real, Bidaso, Fredenbek iz Njemačke i Zagreb.

Očeve stope

Senjaninu je posebno žao što u Kataru neće moći gledati prve utakmice izabranika Dragana Markovića.

- Dragan i naši rukometaši napravili su odličan uspjeh. Nije mala stvar izbaciti Island. Već nas sada u rukometnom svijetu mnogo drugačije gledaju, s respektom i poštovanjem. Ne smijemo stati na ovom uspjehu i kriti se iza njega. Ovo nam treba biti lokomotiva da se mnoge stvari srede i da budemo redovni učesnici velikih takmičenja. Skoro sam uvjeren da ćemo proći grupu u Kataru. Smatram da je samo Hrvatska bolja od nas, a da ostale možemo iznenaditi - kaže Maglajlija.

I njegov šesnaestogodišnji sin Benjamin krenuo je očevim stopama. No, on je, umjesto rukometa, izabrao košarku.

- Za sada mu dobro ide. Košarku je počeo trenirati u Ciboni, ali je sada u Cedeviti. Ima potencijal da postane uspješan košarkaš, ali još mnogo mora trenirati i raditi na sebi. Ipak, meni je na prvom mjestu da upiše i završi fakultet, a hoće li biti šta od košarke, vrijeme će pokazati - kaže popularni Magi.

Prestaje ulagati u nekretnine

Pored rukometa, Senjanin se već duže vrijeme bavi gradnjom nekretnina, a partner mu je ranije bio bivši hrvatski rukometni reprezentativac Mirza Džomba.

- To je u posljednje vrijeme veoma opasan biznis. Nije čovjek siguran gdje da gradi. Najvjerovatnije ću se povući iz ovog posla. Ostalo mi je još da riješim detalje u vezi sa stanovima u Zadru i da ih prodam - kaže Maglajlija.

Najljepše je na Drini

Iako ima mogućnost da ljetuje u poznatim svjetskim odmaralištima, ljeti najviše vremena provodi u rodnom Goraždu.

- Nigdje se ne mogu odmoriti i opustiti kao na Drini. Svake godine organiziram veliko druženje rodbine i prijatelja. Nas dvadesetak uživamo uz bosanske specijalitete. Tada se okupe Maglajlije iz cijelog svijeta, a glavna je uvijek tetka Bahra, koja ima 86 godina. Naravno, na kraju se, oko ponoći, i zapjeva uz zvuke harmonike - kaže popularni Magi.