OSTALI SPORTOVI

Cimeri žive sportski san

Muhamed Zulfić i Elmir Građan "najzeleniji" su reprezentativci BiH

A. ČULIĆ

12.1.2015

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovina prva je selekcija sa Svjetskog prvenstva (koje počinje 15. januara) koja je doputovala u Katar, zemlju domaćina. Izabranici Dragana Markovića iskoristili su dobre relacije našega saveza s domaćinima te će više od svih drugih selekcija imati vremena za adaptaciju.

Šira kombinacija

Među 20 igrača koje je selektor poveo nalaze se i nekadašnja dva mlada reprezentativca, Muhamed Zulfić i Elmir Građan, kojima se ispunio sportski san. Iako su dugo vremena u širim kombinacijama, prije nekoliko mjeseci nisu bili ni svjesni da će učestvovati na prvom velikom takmičenju u historiji bh. rukometa.

Posebno je zanimljiva priča kako je Zulfić postao rukometaš. Naime, 2008. na Sajmu sporta u sarajevskoj Skenderiji, mladom rukometnom treneru Goranu Tomiću, koji je radio u omladinskom pogonu sarajevske Bosne, za oko je zapeo mladi košarkaš, ljevak.

Odlikovao se brzinom i pokretljivošću, a Tomić ga je uspio uvjeriti da od košarke nema ništa, te da se okuša u rukometu. Zulfić ga je poslušao, kasnije je zaigrao za A tim Bosne, debitirao u Ligi prvaka (protiv Šafhauzena), potom igrao SEHA ligu, Svjetsko juniorsko prvenstvo, da bi na koncu bio uvršten među putnike za Katar.

- Nisam mogao ni sanjati da ću biti dio ovoga tima kojeg krasi nevjerovatno drugarstvo, kohezija te da ću imati priliku raditi s takvim veličinama poput Terzića, Toromanovića i ostalih. Dolazak ovdje, u Katar, za mene predstavlja ispunjenje sna i podstrek da u karijeri nastavim raditi mukotrpno - kazao je Zulfić, koji će biti podrška nezamjenjivom Faruku Vražaliću na desnom krilu.

zulfic-katar-soba

Soba u Kataru: Bosnini asovi već su boravili u istom hotelu

Ogromna razlika

I dok Zulfić još čeka na debi, pivot Građan imao je priliku igrati u najdražem dresu. Debitirao je protiv Grčke u Cazinu i iskoristio ukazanu priliku, postigavši tri gola. Prethodno se rođeni Goraždanin istakao na Svjetskom prvenstvu za juniore.

- Razlika između tog takmičenja i ovoga je ogromna. Imat ćemo priliku igrati protiv velikih imena kao što su Lazarov, Duvnjak i ostali. Ne treba dalje ništa govoriti, čast je gledati te igrače uživo, a ne igrati protiv njih - riječi su Građana.

Idealni uvjeti

zulfic-gradjan-hotel

Zulfić i Građan uživaju u svakom trenutku

Uvjeti u Kataru su idealni. Reprezentativci borave u hotelu "Wyndham Grand Regency", a treniraju u dvorani kompleksa Rukometnog saveza Katara.

- Hotel je izvrstan, s juniorskom reprezentacijom bili smo ovdje prije dvije godine, tako da mi je sve poznato. Za dvoranu u kojoj treniramo kažu da je prosječna za katarske uvjete, ali nama izgleda kao svemirski brod - kaže Zulfić.

Reprezentacija će u trenutnom hotelu boraviti do 13. januara, kada će se premjestiti u hotel grupe B zajedno s igračima ostalih rivalskih selekcija na Mundijalu.