BIH

Duševni bolesnici na liječenje idu samo ako daju pristanak

Problemi zbog sudske odluke

E. DUVNJAK-ŠALAKA

9.1.2015

Deseci duševnih bolesnika slobodno hodaju ulicama i predstavljaju problem i opasnost za okolinu, a centri za socijalni rad ne smiju ih smjestiti u adekvatne ustanove jer im za to treba njihov pristanak. To je, prema riječima prim. dr. Omera Ćemalovića, direktora Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo, apsurdno jer takve osobe nisu sposobne procijeniti situaciju i nikada neće dati pristanak za smještaj.

Plaćali odštetu

- Sve se zakompliciralo nakon što je Ustavni sud BiH usvojio apelacije nekoliko osoba koje su bile smještene u socijalne ustanove. One su se žalile da su smještajem prekršena njihova ljudska prava. Čak je jedan broj centara za socijalni rad, putem kojih su te osobe smještene, morao platiti odštetu od nekoliko hiljada KM. I sada ne žele više nikoga smještati - priča nam Ćemalović.  

omer-cemalovic-1

Ćemalović: Imamo veliki problem

Naglašava da takva odluka, koja je na snazi već godinu i po, pravi problem društvu, ali i zdravstvenim ustanovama.

- U bolnicama se ljudi liječe, ne smještaju se u njih. Mi takve osobe oporavimo, otpustimo ih i onda oni završe na ulicama, lutaju bez cilja, jer nemaju gdje. Zar i na taj način nisu narušena njihova ljudska prava? Nedavno je jedan čovjek, teški psihički bolesnik, prevezen u BiH iz Belgije. Otac mu je otišao u zatvor i on nema gdje, ovdje luta ulicama - kazuje nam Ćemalović.  

Bez rješenja

Dodaje da se u pravilu odluke Ustavnog suda BiH ne mogu dovesti u pitanje.

- Ali, ja kao građanin koji plaća porez, radi pošteno i želi dobro ovoj zajednici, imam pravo o tome govoriti. Ne može me niko ušutkati, jer mi očito imamo problem. Kako će psihički bolesnik dati pristanak za smještaj u adekvatnu ustanovu, ako nije u stanju procjenjivati? Bojim se da ovaj problem neće biti riješen ni u narednih nekoliko godina - naveo je Ćemalović.

70-godišnjak puši marihuanu

- Ne znamo šta ćemo s bolesnima. Takvih je mnogo, od mladih, preko boraca, logoraša, zlostavljanih osoba... Nedavno smo primili čovjeka koji ima 70 godina i deset puta smo tražili njegov smještaj. Njegova porodica to ne želi, a riječ je o dugogodišnjem šizofreničaru koji je počeo pušiti i marihuanu - priča Ćemalović.