BIH

Francuska ambasada u Sarajevu: Stotinjak građana odalo počast stradalim novinarima "Charlie Hebdo"

Građani dogovorili okupljanje putem Facebooka

E. Trako

8.1.2015

Odajući počast žrtvama jučerašnjeg atentata u Parizu i u znak podrške slobodi izražavanja, stotinjak građana je u 12 sati je održalo minutu šutnje ispred spomenika poginulim francuskim vojnicima preko puta francuske ambasade u Sarajevu. Povodom napada na redakciju francuskog lista "Charlie Hebdo", građani su današnje okupljanje dogovorili putem društvene mreže Facebook.

Kako javlja "Avazov" reporter, ispred spomenika francuske ambasade su simbolično postavljene svijeće i olovke sa natpisima "Je suis Charlie" ("Ja sam Charlie"), a počast žrtvama jučerašnjeg napada na "Charlie Hebdo" su došli podržati i general Jovan Divjak, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, novinar, publicista i politički analitičar Zekerijah Smajić,, profesor Asim Mujkić, te Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema.

- Evropska unija se bavi perifernim stvarima umjesto da se pozabavio svojim građanima. Iznenadila me i rekacija vlasti i policije u Francuskoj jer su znali da se godinama prati redakcija ovog magazina, tako da su mjere predostrožnosti trebale biti oštrije. Što se tiče terorista u BiH, zabrinjavajuće je to što ih uhapse pa ih za par dana puste i ponovo odvode na strana ratišta – kazao je Divjak.

Prisutnim građanima se pridružila i francuska ambasadorica u BiH, Kler Bodoni, koja je ovom prilikom održala kratki govor u kojem je naglasila da je jučerašnji događaj napad na slobodu, a da Francuska ostaje ujedinjena i cjelovita.

Bodoni se zahvalila svima koji su došli i pozvala sve prisutne novinare da odlože odlovke pored spomenika poginulim francuskim vojnicima, kao znak podrške stradalim novinarima „Charlie Hebdo“.

Spomenik ispred francuske ambasade posjetio je i Slobodan Šoja, bivši Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj.

- Charlie Hebdo je magazin koji je nastao na tradiciji Francuske da postoji apsolutna sloboda medija, i to je list koji nije kritikovao samo Islam, već i ostale religije. Jučerašnji događaj je stravičan i on će predstavljati jednu mrlju u historiji ne samo Francuske nego i cijele Evrope. Posljedice tog napada se mogu očekivati i u BiH - dodaje Šoja.

Sarajka Suada Đukić je također posjetila je spomenik poginulim francuskim vojnicima kako bi odala počast žrtvama jučerašnjeg napada. Paljenjem svijeće i ostavljajući olovku kao simbol podrške stradalim novinarima, Đukić nam je kazala kako je šokirana jučerašnjim događajem.

- Strašno je što se ovo dogodilo. Nažalost, posljedice će osjetiti i bh građani, i to u smislu kada prelazite granicu kada vam pogledaju ime,  gledat će vas kroz prizmu tih ljudi koji su počinili napad - kazala je Đukić.

Podsjećamo, francuski predsjednik Francois Hollande saopćio je da će od danas u Francuskoj biti trodnevna nacionalna žalost zbog jučerašnjeg napada u Parizu, a da će danas u Jelisejskoj palati biti održan novi sastanak kriznog štaba.