BIH

Tužilaštvo BiH vratilo nam je predmet “Leutar“, a da nije ništa poduzelo

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS, za „Avaz“

Autor:Fahir KARALIĆ

8.1.2015

Ja neću reći da nema nedodirljivih. Ja ću reći da je zakon jednak prema svima i da je struka na prvom mjestu, poručila je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“, prvom od preuzimanja dužnosti, Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Ne obećavam i neću da dajem nikakve senzacionalističke izjave, ali garantujem da ću sve svoje stručne i profesionalne sposobnosti uložiti da ovo tužilaštvo ozdravi, apsolutno svjesna da kuću trebati graditi od temelja - poručuje ona.

Nemamo za vještaka

Burzić, koja je donedavno obavljala funkciju sutkinje Kantonalnog suda, a sudila neke od najtežih slučajeva organiziranog kriminala, između ostalog bila i predsjedavajuća Sudskog vijeća u slučaju "Muhamed Ali Gaši i ostali", stanje u Tužilaštvu KS ocjenjuje teškim. Poručuje da je privrednom kriminalu do sada najmanje pažnje posvećivano te da će istrage u ovoj oblasti biti prioritet u njenom radu!

Dužnost ste preuzeli 29. decembra prošle godine. U kakvom ste stanju zatekli Tužilaštvo KS?

- Zatekla sam 44 tužioca. Ako znamo da KS ima 440.000 stanovnika, to znači da bi jedan tužilac trebao pružati pravnu zaštitu za 10.000 stanovnika. Ti parametri sami po sebi ukazuju na to kakva je situacija u Tužilaštvu. Jedan tužilac u prosjeku pokriva 10.000 stanovnika, i to za sve vrste kriminala: opšti, privredni kriminal, maloljetnici... Uz to, dovedite to i u vezu s tim da svaki građanin i institucija mogu podnijeti krivičnu prijavu.

Interesantno je da sam zatekla 1.068 neriješenih istraga, koje se pokreću kada postoji već jedan stepen sumnje da je neko počinio krivično djelo. Nadalje, preuzela sam Tužilaštvo sa 114.000 neriješenih prijava protiv nepoznatih izvršilaca, a na kojima tužilac mora raditi. Uz to, preuzela sam 39.000 neriješenih prijava, koje su već u statusu krivične prijave i gdje se zna ko bi mogao biti počinilac, a da istrage još nisu otvorene.

Kada se to sve zbroji, proizlazi da sa 1. januarom ove godine postoji 2.800 prijava po jednom tužiocu. A očekivani priliv u ovoj godini je 14.000 prijava! Imajući sve to u vidu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće 2012. je donijelo odluku da ovom tužilaštvu nedostaje 20 tužilaca. Nedostaje nam i 26 daktilografa, pet saradnika...

Očekujete li da će nove vlasti imati sluha, s obzirom na to da prethodne evidentno nisu imale interes da ojačaju kapacitete Tužilaštva KS?

- To ću ja pitati izvršnu vlast i Skupštinu KS. Da li KS nema sredstava, ili je razlog nešto drugo. Ovih 20 tužilaca nećemo moći primiti dok nam izvršna vlast KS ne da sredstva. Imam namjeru, kada se konstituiše vlast, tražiti da se obratim Skupštini, pa da ih pitam na čemu su, između ostalog, dobili izbore i šta misle kako će građani KS uživati krivičnopravnu zaštitu u ovakvim uslovima rada, s ovim brojem tužilaca i s ovolikim brojem predmeta.

Vlast mora shvatiti da bez materijalne podrške građani neće moći uživati krivičnopravnu zaštitu na koju imaju pravo. A dobili su izbore na jednoj od stvari - borba protiv kriminala.

U kakvim uslovima radi Tužilaštvo KS u odnosu na ostala tužilaštva, prije svega Državno?

- Kada govorim o ovim sredstvima, ja neću štedjeti izvršnu vlast, jer bez njihove pomoći u KS ovi problemi se neće moći riješiti. Uslovi rada su po broju tužilaca i osoblja nemjerljivi u odnosu na uslove rada Tužilaštva BiH. A nemojte misliti da imamo manje složene predmete. Tužilaštvo BiH jeste formirano da radi najsloženije predmete, ali dešava se da nama neki predmet bude uzet pa nakon toga vraćen bez objašnjenja. A zbog ustavnog ustrojstva mi nemamo nikakav sistem subordinacije ni komunikacije koja je regulisana zakonom s Tužilaštvom BiH.

Evo, naprimjer, nama je predmet „Leutar“ prije dvije i po godine izuzet od Tužilaštva BiH. Znate šta se desilo? Prije pet dana predmet „Leutar“ s pet kutija dokaza vraćen je ovom Tužilaštvu bez ikakvog objašnjenja. Nakon izvršenog uvida u spis utvrđeno je da nijedna radnja nije poduzeta. Ja sam lično to vratila glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, jer mi je iz njihovog dopisa nejasno zašto nam je vraćen predmet bez bilo kakvog objašnjenja.

Šta je s ostalim predmetima političkih ubistava? Činjenica je da mnogi od tih predmeta godinama „šetaju“ na relaciju Tužilaštvo KS - Tužilaštvo BiH.

- Ja, nažalost, nisam mogla još napraviti inventuru spisa, zbog čega ne želim napamet govoriti. Ali, to će biti urađeno!

Slučaj "Al-Shidi

Kada je u pitanju privredni kriminal, prethodnih godina bilo je malo optužnica. Istina, nakon višegodišnje istrage nedavno je podignuta optužnica u predmetu „Al-Shiddi“. Šta je s ovim, ali i drugim predmetima koji godinama tapkaju u mjestu?

- Očigledno je organizacija posla bila takva. Novinari su iznosili podatke koliko je optužnica privrednog kriminala podneseno u Kantonalnom sudu i njihov broj bio je vrlo mali. Privredni kriminal ozbiljno ne možete raditi bez tima tužilaca, savjetnika... Ovo tužilaštvo nema ni stručnjaka za finansije, istražitelja koji se ozbiljno bavi ekonomijom. A to bi trebao biti stručnjak koji se tom oblašću bavi godinama, a ne početnik.

Neke istrage traju i po pet godina. Neki predmeti morat će se aktivirati. Moram reći da će se uzimati izjašnjenje od pojedinih tužilaca zašto toliko vremena nisu ništa preduzeli u određenim predmetima.  

Napravila sam novu organizaciju posla, povećala broj izvršilaca na Odjelu privrednog kriminaliteta, s obzirom na to da procjenjujem da je to najvažniji segment rada ovog tužilaštva. Moje kolege spremne su raditi. Formirala sam dobar tim i mislim da će se ovo tužilaštvo u ovoj prijelomnoj godini moći konsolidovati i krenuti naprijed.

Danas ćemo se odrediti šta dalje u slučaju „Klix“

Prvi dan nakon stupanja na dužnost našli ste se u središtu afere „Klix“. Kako komentirate sve ono što se dogodilo, pretres, odluku Vanraspravnog vijeća...

- Kada sam stupila na dužnost, ja sam iz medija saznala da se to desilo. Odmah sam imala potrebu i dužnost prema građanima da dam informaciju da je pretres izvršen, ali da sam tog dana stupila na dužnost te da ću preduzeti sve potrebne radnje u cilju provjera postupanja Tužilaštva u tom predmetu. Sutradan sam uradila to što sam obećala, izvršila uvid u predmet, obavila razgovor s postupajućom tužiteljicom. Utvrdila sam da postoji naredba Suda. Ne želim minimizirati odgovornost Tužilaštva, ali zahtjev Tužilaštva mogao je biti odbijen, ali nije. Pretres je rađen po odluci sudije Općinskog suda!

Nadalje, Tužilaštvo je krenulo s predistražnim radnjama. I odmah sam naložila da se predmet uzme u prioritetan rad. Dva osumnjičena lica iz predmeta Specijalnog tužilaštva Banja Luka odmah su saslušana kao svjedoci na okolnost izvršenog pretresa. Na predistražnim radnjama radi se intenzivno i preduzete su mnoge radnje u cilju pribavljanja informacija i dokaza. Prema tome, mi radimo u onom dijelu koji se odnosi na način kako je provedena naredba Općinskog suda.

Kada je u pitanju odluka Vanraspravnog vijeća Općinskog suda, koja se odnosila na naredbu Općinskog suda, to je stvar zakonske procedure, pravne zaštite, odnosno bila je naredba, a sada je Vanraspravno vijeće reklo da ta naredba Suda nije bila uredu. Tu odluku Vanraspravnog vijeća dobili smo jutros (jučer, op. a.), a ja sam za sutra (danas, op. a.) sazvala Kolegij tužilaca, da se iznese ta odluka, razmotri slučaj, nakon čega ćemo zauzeti stav šta dalje.

Velika greška

Kako Vi komentirate „rat saopćenjima“ Tužilaštva i Suda BiH, kojem smo nedavno svjedočili?

- Mislim da je to veoma velika greška i da je to naudilo svima nama! Zna se kako se ophode Sud i Tužilaštvo - odlukama, žalbama, podnescima.