AUTO-MOTO

Škoda objavila prve fotografije novog Superba

Najbolji u klasi

Autor:M. TANOVIĆ

6.1.2015

Po svom ustaljenom sistemu golicanja mašte ljubiteljima svojih modela, Škoda je, nakon nekoliko skica i fotografija kamufliranog automobila, otkrila izgled treće generacije Superba, koja će uskoro biti predstavljena svjetskoj javnosti.

Škoda Superb se od zvaničnog predstavljanja prve generacije 2001. godine prodala u više od 700.000 primjeraka. Od treće se očekuje još veći uspjeh.

- Cilj nam je da ovo bude najbolji automobil u svojoj klasi. Ne namjeravamo ugroziti Volkswagen Passata, jer je on u višem segmentu, ali možemo modele kao što je Opel Insignia. Vjerujemo da to možemo, jer će Superb biti tehnološki najnapredniji model koji će se moći kupiti u ovoj klasi automobila - rekao je Vinfrid Valand (Winfried), prvi čovjek Škode.

Špekulacije da će se Superb temeljiti na dizajnu predstavljenom kroz Vision C-koncept, pokazale su se tačnim, naročito kada je riječ o prednjem dijelu, kojim dominira velika rešetka hladnjaka.  

Superb će, kako tvrde iz Škode, osigurati putnicima mogućnost da pristupe infotainment sistemu preko tableta, a od 2016. godine nudit će se i opcija bežičnog punjenja pametnih telefona.

Kapacitet prtljažnika trebao bi biti 625 litara, odnosno, 1.760 sa spuštenom zadnjom klupom.

Model će biti predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu, a na tržište će izaći naljeto. Cijena osnovnog modela trebala bi biti skoro 30.000 eura.


700.000 primjeraka Superba prodato je tokom njegove prve dvije generacije


Motori: Od 118 do 276 KS

Superb će biti ponuđen sa pet benzinskih motora te tri dizelska. Naslabiji će biti 1,4-litarski TSI turbobenzinac sa 123, a najjači 2,0-litarski od 276 KS. Najpopularniji turbodizelski agregati sigurno će biti 1,6-litarski sa 118 i 2,0-litarski sa 187 konjskih snaga.