BIH

Grupa prevaranata "štanca" svjedočanstva u Gračanici!

Osman Bukvić tvrdi da i SIPA vodi istragu

A. L. - H. Č.

5.1.2015

Grupa prevaranata falsificirala je diplome Mješovite srednje škole u Gračanici i ova škola s tim nema ništa, ustvrdio je za "Dnevni avaz" Osman Bukvić, direktor te škole.

Bukvić kaže da je upoznat s najnovijim podacima da su tokom revizije u „Zagrebačkom holdingu“ pronađene, između ostalog, 33 lažne diplome, od čega 15 svjedočanstava  Mješovite srednje škole u Gračanici, deset Metalske škole u Doboju, četiri Tehničke škole u Banjoj Luci te po dva lažna svjedočanstva Mješovite srednje škole „Hasan Kikić“ u Gradačcu i Saobraćajne i elektroškole u Doboju.

Izmišljeni predavači

- U više navrata u našoj školi bili su inspektori iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona i inspektori SIPA-e. I golim okom vidi se da je riječ o klasičnom falsificiranju diploma. Na prvi pogled, ali i mjerenjem, utvrđeno je da je neko falsificirao naš pečat, jer je veći od originala - kaže Bukvić.  

Prema njegovim riječima, u lažnim diplomama pomiješana su imena predavača i predmeta.

- Čak su navedena i imena predavača koji više ne rade u školi. Također, u lažnim diplomama upisani su brojevi matičnih knjiga koji se uopće ne nalaze u našim matičnim knjigama - rekao je Bukvić.
 

osman-bukvic

Bukvić: Sve se vidi golim okom na lažnom svjedočanstvu


Enes Suljkanović, glavni tuzlanski kantonalni inspektor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ponovio je Bukvićevu izjavu da su falsifikati napravljeni van škole. On kaže da inspektori djeluju po pozivima koje dobiju te da tamo gdje postoje indicije da je riječ o lažnim diplomama o tome obavijeste MUP Tuzlanskog kantona.

Strani državljani

- U cijeloj prošloj godini utvrđeno je 15 falsificiranih diploma i podneseno je desetak krivičnih prijava u slučaju postojanja indicija da su isprave krivotvorene. Također, bilo je provjera diploma osoba koje nisu državljani BiH, a završili su školu u FBiH, gdje te države, u ovom slučaju susjedne, traže provjere - pojašnjava Suljkanović.