BIH

"M:tel" ovladava i tržištem u FBiH?

"Avaz" saznaje Banjalučki operater kupio sarajevski "Logosoft"

Autor:M. AŠČIĆ

5.1.2015

Telekom operater "M:tel" iz Banje Luke kupio je nedavno privatnu sarajevsku kompaniju "Logosoft", koja je bila u vlasništvu poduzetnika Faruka Telibećirevića, saznaje "Dnevni avaz". Prema prvim nezvaničnim podacima, "M:tel" je za kupovinu većinskog paketa vlasništva "Logosofta" iskeširao 24 miliona KM.

Zvanična obavijest

Informacija o kupovini "Logosofta" objavljena je na zvaničnoj stranici "M:tela", u kojoj se navodi da je već upisano vlasništvo udjela "M:tela u društvu "Logosoft" Sarajevo, a o svemu je pozitivno mišljenje dalo i Konkurencijsko vijeće BiH još 10. juna prošle godine.

 - Na osnovu zaključenog Ugovora o kupoprodaji 65 posto udjela "M:tela" d. d. Banja Luka u društvu "Logosoft" d. o. o. Sarajevo, izvršen je upis udjela vlasništva u registar poslovnih subjekata društva "Logosoft" - objavljeno je na službenoj internet-stranici telekom operatera.

Time su potvrđene informacije o kupovini sarajevske firme koja posluje u segmentu pružanja telekomunikacionih usluga. "Logosoft" je i vlasnik IPTV platforme Super TV te je oficijelni distributer kompanije "RapidShare" za BiH. Svojim korisnicima nudi i usluge kablovskog interneta, kao i fiksne telefonije.

Ulazak "M:tela" na tržište Federacije kroz "Logosoft" veliki je izazov za poslovanje državnog operatera "BH Telecom", koji ionako bilježi veliki pad broja pretplatnika fiksne telefonije. Samo prošle godine izgubio je oko 80.000 pretplatnika.  

Veliki pad

"M:tel" će na ovaj način, osim već postojećih korisnika "Logosofta", sada lakše doći do korisnika "BH Telecoma", čime će dodatno ugroziti poslovanje ove državne firme koja već nekoliko godina bilježi pad poslovnih rezultata. Sarajlije su se već mogle putem reklama uvjeriti u novu ponudu "Logosofta" i na rastućem tržištu mobilne telefonije.

Nudili 30 miliona maraka

Uprava "BH Telecoma", s tadašnji direktorom Nedžadom Rešidbegovićem na čelu, namjerava je početkom prošle godine kupiti "Logosoft", za koji je nudila navodno 30 miliona maraka. No, nije poznato zašto ta transakcija nije realizirana, pa je banjalučka firma kupila "Logosoft".