BIH

Atoyan: MMF neće BiH dati novac bez reformi

Rezidentni predstavnik za našu zemlju poručuje

A. DUČIĆ

4.1.2015

Prijeko potrebne tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od po 134 miliona KM, kako sada stvari stoje, ostat će do daljnjeg nedostupne za BiH. Dosadašnja vlast, naime, nije uspjela zaključiti osmi pregled standby aranžmana, a to je nužno kako bi Izvršni odbor MMF-a donio odgovarajući odluku da bi ga produžio.

- Odluka o tome kada će biti zaključen osmi pregled standby aranžmana isključivo je na vlastima Bosne i Hercegovine - izjavio je za "Avaz" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan (Atoyan).

Jačanje supervizije

On je objasnio da će razmatranje pregleda Izvršnog odbora MMF-a ovisiti o napretku u provođenju politika na koje su se bh. vlasti obavezale. No, te politike morat će sačekati dok se ne formira nova vlast, a i kada bude formirana, teško je očekivati brze reforme.

- Ove politike za cilj imaju unapređivanje poštivanja poreznih propisa i borbu protiv poreznih prevara, zatim jačanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora te zauzdavanje potrošnje vlada koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava koje su pogodile vašu zemlju u maju - kazao je Atojan.

Ekonomski stručnjaci predviđaju da će se, upravo zbog izostanka novca od MMF-a, entitetski budžeti naći u ogromnim problemima te da će biti znatnog kašnjenja u isplati socijalnih davanja.

Neodrživ model

Tako su već iznesena neka predviđanja da će BiH bez sredstava MMF-a najdalje preživjeti do marta, nakon čega će doći do finansijskog kolapsa. S druge strane, entitetske vlasti, a posebno federalne, pribjegavaju konstantnom zaduženju na unutrašnjem nivou putem emisije obveznica, što je dugoročno ekonomski neodrživ model.

Budžet još daleko

Uoči Nove godine, Predstavnički dom usvojio je odluku o privremenom finansiranju, ali je još nije potvrdio Dom naroda FBiH, koji još nije konstituiran. O usvajanju budžeta za 2015. godinu skoro da niko i ne govori.