BIH

Oko 113 nezakonito zaposlenih u školama Srednjobosanskog kantona

Sindikat traži preispitivanje zapošljavanja u obrazovanju u SBK

Autor:K.K.

3.1.2015

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Srednjobosanskog kantona zatražio je od kantonalne Vlade, resornih ministarstava i inspekcijskih organa preispitivanja prijema novozaposlenih radnika u svim osnovnim i srednjim školama, a posebno u Bugojnu u posljednje dvije godine, kao i od početka školske 2014/15. godine.

- Sindikat srednjeg obrazovanja SBK javno tvrdi da je u posljednje dvije godine došlo do najvećeg nezakonitog zapošljavanja novih radnika u institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u SBK, oko 113 novih radnika, te da je nemoguće u osnovnim i srednjim školama zaposliti bilo koga bez prethodne saglasnosti Vlade SBK, odnosno bez validne saglasnosti njenog premijera i resornih ministara koji su ujedno i članovi Vlade SBK – kaže Nedžad Jahić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK.

Od kantonalne Vlade traže da nakon sveobuhvatne kontrole i analize izvjesti javnost koje su osobe nezakonito zaposlene, te paduzme najstrožije sankcije protiv svih nadležnih osoba koje su takva zapošljavanja legalizovale, s preporukom da se svim tim osobama koje su nezakonito zaposlene "da trenutni otkaz".