BIH

MISTERIJE Samoubistvo počinio zbog velike nepravde?

Starac koji se ubio pred Palatom RS bio izbjeglica

M. KEBIĆ

3.1.2015

Momir Smiljanić (83), koji se 1. januara ubio ispred Palate Republike Srpske, živio je samotnjačkim životom u Banjoj Luci kao podstanar i izbjeglica iz Hrvatske, potvrdili su „Dnevnom avazu“ izvori bliski banjalučkom Centru javne bezbjednosti.

Nepoznat policiji

Prema njihovim tvrdnjama, Smiljanić već niz godina nije imao kontakte s članovima uže porodice.

- U Banjoj Luci ima brata, s kojim nije kontaktirao, kao ni sa suprugom i sinom, koji trenutno borave u Zagrebu. Ranije je živio u banjalučkom naselju Novoselija, a nakon što je prodao kuću koju je tu imao, preselio se u grad i živio kao podstanar. Ono što je sigurno utvrđeno jeste da nije bio psihijatrijski slučaj. Policiji nije bio poznat odranije, a pištolj iz kojeg je sebi pucao u glavu posjedovao je legalno - pojasnio je naš sagovornik.

Bez poruke

U CJB Banja Luka “Avazu” su rekli da se Smiljanić ubio u četvrtak oko 14 sati u ulici Bana Milosavljevića, ispred glavnog ulaza u Palatu RS. Ruku na sebe digao je naočigled brojnih prolaznika. Policijski izvori potvrdili su da se starac ubio iznenada, bez ikakve najave i bilo kakve pisane poruke.

- Odigralo se sve brzo, da ni policajci iz obezbjeđenja Palate nisu stigli odreagovati da ga spriječe u tome. Došao je sam pred ulaz, stao, izvadio pištolj, opalio i srušio se na tlo. Pomoć mu je pružena odmah, Hitna pomoć stigla je za nekoliko minuta, ali nije mu bilo spasa. Preminuo je na ulazu na Kliniku za anesteziju i reanimaciju - rekao je za “Avaz” dobro obaviješten izvor iz policije.

Ova tragična vijest odjeknula je cijelom banjalučkom regijom. Banjalučani sumnjaju da je Smiljanića na samoubistvo najvjerovatnije natjerala “golema nepravda”.

Opozicija u RS protiv političkih zloupotreba

U vezi sa slučajem oglasili su se i funkcioneri opozicije u RS. Saglasni su da se događaj ne smije politički zloupotrijebiti, ali da o njemu svakako valja promisliti.

- Odabir mjesta vjerovatno govori o čovjekovim nezadovoljstvima. Sam čin govori o stanju u kojem se nalazio, ali nikako se ne smije dozvoliti da ovu tragediju, veoma veliku za njegove najbliže, preuzme politika i da je zloupotrijebi. Treba imati poštovanje prema žrtvi i porodici, a svi se trebamo zapitati dokle je došao čovjek koji je u poznoj dobi odlučio sebi oduzeti život - rekao je za “Avaz” generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak.

Da događaj treba sačuvati od političke zloupotrebe i manipulacije, stava je i potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

- Samoubistvo sa 83 godine vjerovatno je rezultat ličnog psihološkog sloma. To je odraz neimanja perspektive i treba pobuditi razmišljanja, a ne zloupotrebe - jasan je Stevandić.

Bez komentara

Ni drugog dana u novoj godini nismo uspjeli kontaktirati nikoga iz Kabineta Milorada Dodika, predsjednika RS. Dežurni na centrali rekao nam je da su do ponedjeljka neradni dani i da niko od službenika nije u Dodikovom kabinetu.