BIH

Selvedin ef. Beganović napadnut kod imamske kuće i uboden nožem dva puta

Treći fizički atak na kladuškog imama

Autor:M.DEDIĆ

1.1.2015

Selvedin ef. Beganović, imam u džematu Trnovi, općina Velika Kladuša, napadnut je večeras oko 18 sati kod imamske kuće od strane nepoznatog napadača  koji ga je povrijedio  prvo tupim predmetom, a onda zarezao nožem na dva mjesta. Napad se dogodio u trenutku kada je efendija Beganović pošao dati psu vode prije ulaska u džamiju.

Kako saznaje Avaz, nepoznati napadač udario ga je s leđa tvrdim predmetom u glavu,a  nakon što je  iznenađeni  imam pao na zemlju pokušao ga je ubosti nožem u prsa i vrat. Napadač se udaljio, a povrijeđeni imam je, pozvao policiju. Beganović je u predjelu srca zadobio udarac nožem koji, na sreću, nije bi dubok, te ranu na vratu. Povrijeđeni imam je  kolima hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Kladuši transportiran  do Kantonalne bolnice (KB)„Dr. Irfan Ljubijankić“  u Bihaću gdje pregledan  na Odjelu kirurgije, ali je nakon toga  na sopstveni zahtjev pušten kući. Saznajemo da je  veoma uznemiren i u teškom psihičkom stanju. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, napadnuti imam je vidio napadača koji nije bio maskiran.

Ovo je treći napad na Beganovića u posljednjih 25 dana. Dana 8. decembra također u večernjim satima nepoznato maskirano lice napalo je nožem trnovskog imama i nanijelo mu teže tjelesne povrede u predjelu ramena i ruke. Potom je 13. decembra napadnut u predulazu džamije takođe od nepoznatog maskiranog lica i tom prilikom zadobio lakše tjelesne ozljede, ali pri tome veći broj udaraca po cijelom tijelu.

Selvedin ef. Beganović je nakon prvog napada 8. decembra u više izjava medijima kazao kako nikoga ne optužuje i ne upire prstom.Učinio je isto i nakon drugog napada.

- Nemojmo biti tužioci, jer ćemo na Sudnjem danu biti optuženi! Nemojmo biti suci, jer će nam biti suđeno – izjavio je Beganović naglasivši kako je "slutnja gora od ubistva“.

Kladuška  policija i dalje intenzivno radi na sva tri slučaja napada na  trnovskog imama.  Sumnja se da je riječ o istom napadaču čiji identitet još uvijek nije otkriven. Indicije i osnovi sumnje upućuju da napadač, odnosno napadači, žive u blizini.