CRNA HRONIKA

I prije ubistva otac hvatao bebu za usta da spriječi plač

Eldaru Leđenu produžen pritvor za još dva mjeseca

Autor:Am. KOVAČ

30.12.2014

Vijeće sarajevskog Kantonalnog suda, na prijedlog Tužilaštva KS, jučer je za još dva mjeseca produžilo pritvor Eldaru Leđenu (21), osumnjičenom za ubistvo svog četveromjesečnog sina 29. novembra ove godine u kući u ulici Avde Hodžića. Ovu informaciju potvrdila nam je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Indira Jahić.

Zaprijećena kazna

Tužilaštvo je produženje pritvora tražilo jer je za ovo krivično djelo propisana kazna od deset ili više godina zatvora te s obzirom na način izvršenja krivičnog djela, odnosno jer je osumnjičeni dijete od četiri mjeseca bacio na tvrdu podlogu, usljed čega je zadobilo povrede u predjelu rebara i potiljačnom dijelu glave i umrlo.
 
Pritvor je predložen i zato što je Leđen i ranije grubo postupao s djetetom i hvatao ga za usta da bi spriječio plač. Tužilaštvo smatra da bi puštanje na slobodu osumnjičenoga rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i mira i uznemirenja šire javnosti.

eldar-1

Foto: Facebook (Indira i Eldar iz sretnih dana)

Naime, tokom istrage Leđenova supruga Indira P. istražiteljima je kazala da je i ranije na djetetu viđala povrede, ali da joj je Eldar govorio da se samo povrijedilo noktima. Jedne noći, prema njenoj izjavi, otišla je u kuhinju pripremiti hranu. Kada se vratila, vidjela je da je Eldar njihovog sina stavio kraj sebe te ga je rukom čvrsto uhvatio za lice i usta da ne bi plakao.

Slao poruke

Kobnog dana kada je dijete umrlo, Eldar je čuvao dijete, dok je njegova supruga bila na poslu. Poslao joj je putem društvene mreže Facebook poruku u kojoj je napisao da dijete plače i da mu dođe da počupa kosu s glave, a ubrzo nakon toga i poruku "Indira, umrije nam dijete."

Kada je pozvao Hitnu pomoć, a kako je "Avaz" već pisao, kazao je da se beba zagrcnula dok je hranio i da je prestala disati.

Ljekari Hitne pomoći pokušali su reanimirati bebu, ali, nažalost, nisu uspjeli. No, pripadnicima Hitne pomoći smrt djeteta bila je sumnjiva, jer su uočili i hematome u predjelu čela, lica, vrata i grudnog koša te krv u nosu i ustima.

Izvršena je obdukcija tijela i utvrđeno je da je dijete preminulo od povreda glave te da je imalo serijski lom rebara, kao i krvne podljeve ispod lijevog oka, usta i lica. Kada je uhapšen, Leđen je priznao da je ubio sina.

avde-hodzica-16

Foto: Avaz (Kuća u kojoj su živjeli supružnici i gdje je beba ubijena)

Kazao je da je sina pokušao nahraniti, a da je on plakao. U jednom trenutku kada je dijete počelo vrištati, uhvatio ga je ispod pazuha te ga bacio na fotelju koja ima drvene naslonjače u koje je dijete udarilo. Dijete je prestalo plakati, a Leđen ga je tada podigao i osjetio da se njegovo tijelo grčilo, da bi se onda naglo opustilo i prestalo davati znakove života, nakon čega je osumnjičeni nazvao Hitnu pomoć.

Nije imao namjeru ubiti dijete  

- Odbrana se usprotivila prijedlogu da se Leđenu produži pritvor, s obzirom na to da je moj klijent u cijelosti priznao krivično djelo. On je opisao način kako se sve dogodilo i, kako je kazao, nije imao namjeru ubiti sina. Dijete se, kada ga je bacio na fotelju, odbilo i udarilo u drvene ručke. On nije želio posljedicu koja se dogodila. U svemu ovome je i moj klijent gubitnik - kazao je Omar Mehmebašić.

Leđen, koji je sve vrijeme tokom sjednice plakao,.podržao je navode svog advokata.