SARAJEVO

ALARMANTNO Sarajlije se smrzavaju: Toplane prešle na lož ulje i mazut na 65 posto kapaciteta

Zbog ograničene isporuke gasa

Fena

30.12.2014

 Kantonalno javno komunalno preduzeće Toplane Sarajevo (KJKP) je zbog reducirane isporuke gasa, na 65 posto proizvodnog kapaciteta počelo koristiti alternativno gorivo. 

- Zbog reducirane isporuke prirodnog gasa kao energenta za proizvodnju toplotne energije, a i zbog povećane potrošnje gasa usljed niskih temperatura, KJKP Toplane Sarajevo su radi održanja cjelokupnog sistema počele koristiti na 65 posto proizvodnog kapaciteta alternativno gorivo, odnosno mazut i lož ulje - rečeno je Agenciji Fena u Toplanama. 

Ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije bio je povod sastanka koji je Uprava BH-Gasa, koju čine direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor Haris Hrnjičić održala jučer s direktoricom preduzeća Sarajevogas Nihadom Glamoč, direktorom preduzeća Toplane-Sarajevo Admirom Džuburom, pomoćnikom direktora Energoinvesta za oblast trgovina i usluga Mehmedom Koldžom, te ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatkom Petrovićem. 

Iz BH-Gasa je saopćeno da ograničena isporuka gasa iz Ruske Federacije nije u skladu s Ugovorom o isporuci gasa između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Gazprom Exporta. 

- Iako se BH-Gas ranije u više navrata obraćao Energoinvestu s informacijom o ograničenoj isporuci gasa od Gazprom Exporta i insistirao da se maksimalne dnevne količine isporučenog gasa usklade s ovim ugovorom, zvaničnog odgovora još nema - navodi BH-Gas.

Na sastanku je dogovorena maksimalna količina gasa koju BH-Gas može isporučivati Sarajevogasu u periodu najnižih temperatura te će na osnovu tih isporuka Sarajevogas i Toplane-Sarajevo dalje snabdijevati svoje potrošače.

BH-Gas u međuvremenu pokušava kupiti dodatne količine gasa, ali svi potencijalni dobavljači insistiraju na avansnim uplatama, saopćeno je