BIH

Svaki peti učenik ima problema s vidom

U Tuzlanskom kantonu pregledan 26.801 školarac

A. A.

30.12.2014

Od 26.801 pregledanog učenika s područja Tuzlanskog kantona (TK), svaki peti upućen je na daljnji tretman u očne klinike, jer slabije vidi ili ima neki drugi oftalmološki problem.

Zabrinjavajuće je da većina učenika nije poslušala preporuke stručnjaka. Ljekarima se obratilo samo 586 djece, saopćili su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Projekt „Skrining vida i tretman predškolske i školske djece u osnovnim školama TK“ traje drugu godinu, a cilj je na vrijeme uočiti moguća oštećenja vida i početi s liječenjem.

- Imamo dobra iskustva i ovim projektom prevencije došli smo do iznenađujućih rezultata u otkrivanju djece koja se trebaju liječiti u oftalmološkim ustanovama. Najviše mališana je došlo na našu kliniku, a mi smo im pružili potrebne usluge - kazao je prof. dr. Vahid Jusufović, načelnik Klinike za očne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK (ZJZ), doc. dr. Maida Mulić naglasila je da će ova ustanova i dalje prikupljati informacije i pokušati poboljšati stopu odziva učenika. Također, pokušat će, kaže, pronaći način da se projektom obuhvate i djeca koja nisu pregledana.

Mirsad Kunić, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, izjavio je da će sagledati mogućnosti da se skrining vida zakonski regulira i postane obavezan, poput vakcinacije djece u ranoj dobi.