BIH

Učenici ne žele biti tesari, armirači, keramičari, zidari

Građevinsko-geodetska škola uvodi nova zanimanja

A. ARNAUTOVIĆ

30.12.2014

Mješovita srednja Građevinsko-geodetska škola iz Tuzle u narednoj školskoj godini planira uvođenje dva nova zanimanja, i to izolater ovojnice objekta i scenografski tehničar.

Planski rad

- Preuzet ćemo iskustva iz švicarske stručne škole "Poli Bau". Uvođenjem novih zanimanja želimo osavremeniti nastavni plan i program. Prema našim istraživanjima, više od 80 posto objekata u Tuzlanskom kantonu ne ispunjava uvjete o energetskoj efikasnosti - rekao je Mevludin Ferhatović, direktor Građevinsko-geodetske škole, i dodao da su i do sada učenici stjecali određena znanja o ovome, ali u sklopu zanimanja zidar, fasader, izolater.

U ovoj ustanovi, koja je posljednje dvije godine rangirana kao najbolja od svih mješovitih škola u TK, sve rade planski. Osluškuju potrebe tržišta i u saradnji sa stručnjacima iz raznih tehničkih zanimanja organiziraju nastavu i rad sekcija.

Postoje kadrovi

- U BiH ne postoji smjer za scenskog tehničara. U našoj školi znanja o tome su se stjecala na likovnom i arhitektonskom smjeru, ali to je nedovoljno. Imamo kadrove koji bi educirali učenike, a napisali smo radni materijal o nastavnom planu i programu koji ćemo u januaru predstaviti na javnoj raspravi sa scenaristima, producentima i arhitektima - pojasnio je Ferhatović i dodao da je to zanimanje interesantno medijima.

Inače, poražavajući je podatak da učenici bježe od zanata te da prošle godine nijedan učenik nije upisan na smjerove za keramičara, zidara, armirača ili tesara.

Obećane stipendije

- Razgovarali smo s građevinskim firmama koje su izrazile zabrinutost da će za koju godinu ostati bez radne snage. Udruženje za građevinarstvo i Kantonalna privredna komora Tuzla osigurat će stipendije da bi motivirali đake za ova zanimanja - rekao je Ferhatović.