BIH

Nakon sedam sati završen pretres prostorija Klix-a: Policijski inspektor iz RS-a udario dvojicu fotoreportera

Zbog snimka premijerke RS-a

A. Nu/M. M.

29.12.2014

17:25 Jasmin Hadžiahmetović, glavni urednik portala Klix je nakon današnjeg dana na konferenciji za medije izjavio kako je šokiran današnjim pretresom, te da je ovo samo jedan od mnogobrojnih pritisaka na rad portala Klix.

press-klix-123

"Osumnjičeni smo, uzeli su od Daria i mene mobitele, pretpostavljam da će skidati i privatne stvari koje nemaju veze sa istragom. Međunarodna zajednica je ponudila pomoć. Prvi sat pretresa bili su grubi, nisam mogao ni porodicu da kontaktiram. Grubim tonom su rekli da odložim telefon. Večinu posla je obavljao MUP RS-a, dok su pripadnici MUP-a KS-a asistirali. Onesposobili su 19 računara, mobitele, diskove. Prvenstveno su tražili trag koji bi ih doveo do našeg izvora, tražili su da kažemo na koji je računar došao e-mail. Uzeli su sve. Možda će nešto otkriti, možda i ne, ali mi nećemo otkriti ko je naš izvor, rekao je Hadžiahmetović te dodao:

"Ovo je samo jedan od mnogobrojnih pritisaka na naš rad. Prije mjesec dana Dario i ja smo otišli na informativni razgovor vezano za slučaj Željke Cvijanović. Mislili smo da je to bio kraj, ali oko 8:30 jutros su pokucali na vrata, rekli nam da se odmaknemo od kompjutera, oduzeli su nam mobitele, a pretres je trajao više od osam sati. Ovakvi postupci ne smiju se dešavati u državi u kojoj živimo, prijetiti kaznama i zatvorom je besmisleno", rekao je Hadžiahmetović.

Također, urednik portala Klix je rekao da nakon svega danas moguće je da i podnesu tužbu protiv MUP-a RS-a.

Ima osnova da podnesemo tužbu protiv MUP-a RS. Nasrnuli su na Edina Hadžihasića i Feđu Krvavca, što dovoljno govori kakva je atmosfera vladala. Oni sumnjaju da smo mi napravili taj snimak, što je apsurdno. Mi smo ga dobili, a nismo dužni otkrivati naše izvore", rekao je Hadžiahmetović.

16:27 - Prisutnim novinarima niko od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a RS-a nakon pretresa portala Klix.ba nije se obratio, a jedan od inspektora iz RS-a udario je fotoreportere Klixa.ba - Edu Hadžihasića i Feđu Krvavca.

klix-tuca3

Inspektor koji je napao fotoreportere

Najavljena je press-konferencija u prostorijama Klix-a.

16:06 Nakon više od sedam sati završen je pretres prostorija portala Klix.ba. Policijski službenici izuzeli su hard diskovi svih računara u redakciji, privatne mobitele, USB stikove, CD-ove, laptope, te i ostali kancelarijski materijal.

 

15:30 Policijski inspektori koji vrše pretres u redakciji Klix-a počeli su da iznose materijal koji može poslužiti kao dokaz u istrazi. U isto vrijeme jedan od službenika MUP-a je ušao u prostorije portala noseći plastičnu kesu. Kada su ga počeli snimati, rekao je okupljenim novinarima: "Šta me slikate kad ne znate ko sam! Nosim kolegama sendviče".

pretres-2

14:35 - Avaz saznaje kako policija u redakciji Klix-a ne dozvoljava novinarima pristup kompjuterima. Prema procjeni uposlenika ovog portala, akcija MUP-a trajat će još najmanje dva-tri sata.

14:25 - Uposlenici portala Klix.ba stavili su na prozor svoje redakcije natpis "Novinarstvo nije zločin", čime izražavaju svoj protest zbog današnje akcije policije. 

14:15 - Jedan od advokata Klix-a Dino Sabrihafizović obratio se maloprije okupljenim novinarima koji prate dešavanja na portalu koja traju već pet sati. On je rekao da pripadnici MUP-a KS-a i MUP-a RS-a pretražuju ladice, ormare, kompjutere, kopiraju CD-ove i, kako je rekao, to će trajati sve još najmanje četiri, pet sati.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a upali su jutros u 07:45 u prostorije preduzeća "Intersoft“ d.o .o Sarajevo, koje koristi portal Klix.ba u Sarajevu, potvrđeno je za "Avaz" iz više izvora.

Kako saznajemo, policija od jutros kontroliše računare u redakciji Klix.ba, a zbog afere snimka premijerke RS-a Željke Cvijanović

U redakciji se nalaze direktor portala Dario Šimić, glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović i novinarka Edita Gorinjac, kojima policija ne dozvoljava izlazak, dok su ostali uposlenici pušteni da izađu iz prostorija.

Iz Općinskog suda u Sarajevu za "Avaz" je potvrđeno da je ova pravosudna institucija izdala nalog za jutrošnji pretres.

" Općinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, te je sudija za prethodni postupak izdao nalog za pretres prostorija pravnog lica Intersoft d.o.o., čiji je vlasnik ujedno i osnivač i direktor portala Klix.ba, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 174, stav 1 Krivičnog zakona RS-a" - kazala je za "Avaz" Amra Hodžić, službenik za odnose s javnošću sarajevskog Općinskog suda.

Ona je dodala da je Kantonalno tužilaštvo uputilo Sudu prijedlog za izdavanje naredbe za pretres na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva RS-a, a naredba je izdata MUP-u Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, na portalu Klix.ba nedavno je objavljen snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon toga, Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske  podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U saopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sagovornika".