BIH

Pozitivne promjene na tržištu rada u 2014. godini

Agencija za rad i zapošljavanje BiH

E.D.Š.

29.12.2014

 

Nakon dužeg vremena u ovoj godinu se mogu konstatirati određene pozitivne promjene na tržištu rada. Broj zaposlenih u BiH u periodu januar – novembar konstantno je bio u porastu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Željko Raić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.  

- Broj nezaposlenih lica od marta, po prvi put od 2009. godine, bilježio je kontinuirano smanjenje. Najveći broj zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektoru administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti, hotelijerstvu, ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji – kazao je Raić.  

U periodu januar – oktobar broj zaposlenih u sektoru administrativne i pomoćne uslužnosti bio je veći za 7,8 posto. U sektoru ostale uslužne djelatnosti za 6,2 posto. U sektorima hotelijerstva za 5,6 posto i prerađivačke industrije za 4,6 posto,u odnosu na isti period prošle godine.    

Najveće smanjenje broja zaposlenih lica zabilježeno je u sektorima trgovine na veliko i malo 2,3 posto, građevinarstva 0.9 posto i finansijske djelatnosti 0,7 posto, te u javnoj administraciji 0,5 posto.