CRNA HRONIKA

Teroristi Jašareviću prije napada supruga poručila : Molim Allaha da budemo zajedno u dženetu

Za vještake FUP-a nema tajni u mobilnim aparatima

Autor:Dž. BULBUL

29.12.2014

Uposlenici Centra za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije obavljaju uviđaje nakon izvršenih krivičnih djela, prikupljaju dokazni materijal i dokumentiraju tragove krivičnih djela, te vrše laboratorijska vještačenja i ispitivanja. Zahvaljujući njihovom stručnom I predanom radu rasvijetljena su i dokazana brojna krivična djela.

ufed-uredjaj

Foto: Avaz (Uređaja UFED čita sve)

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je u sklopu ovog centra Odsjek za dokumente, rukopise, fono-foto i video tehniku te kompjuterske sisteme koji se primarno bavi vještačenjem mobitela i SIM kartica. Ovaj Odsjek može se pohvaliti savremenom opremom te stručnim i izuzetno sposobnim kadrom.

Priznanje FBI

Kroz razgovor sa Avni Rizvićem, vještakom za mobilne telefonske aparate upoznali smo se s detaljima vještačenja u slučaju Mevlida Jašarevića, koji je osuđen za napad na Američku ambasadu u BiH. Tada su vještačeni mobiteli pronađeni u neposrednoj blizini dramatičnog događaja, tačnije kod Srednje mašinske tehničke škole u Sarajevu.

Nakon kompletiranja izvještaja na 760 strana, na kojima je temeljena optužnica protiv Jašarevića, isti posao uradili su pripadnici FBI, koji su stigli u BiH.

avni-rizvic

Foto: I. Šebalj (Rizvić u svom uredu u Centru)

- Dobili su identične rezultate. Tada su se američki istražitelji uvjerili u kvalitet kolega u našoj zemlji, te su naredili da se sva potrebna vještačenja vezano za slučaj Mevlida Jašarevića obavljaju u našoj zemlji - rekao je Rizvić.

Jedan od ključnih dokaza, kojim je na suđenju Jašareviću dokazana njegova namjera je poruka koju su vještaci Rizvić i Adnan Bašić pronašli u telefonu, a koju je poslala njegova supruga neposredno prije napada na Ambasadu BiH.

- Javi se da znam makar jesi li stigao. Sekiram se, ne mogu više. Molim Allaha da ti pomogne. Volim te i molim Allaha da budemo u dženetu zajedno -  bilo je navedeno u poruci Jašareviću.

Izbrisao poruke

Nemoguće je zanemariti slučaj Adisa Ljubunčića kojeg je policija zahvaljujući profesionalnosti i predanosti uposlenika ovog odsjeka, pronašla i uhapsila zbog silovanja maloljetnice iz Sarajeva zbog čega je i bio osuđen.

ocitani-telefoni

Foto: Avaz (Zaplijenjeni telefoni)

On je objavio oglas u dnevnim novinama tražeći mlađu žensku osobu koja bi njegovala njegovu majku. Na oglas se putem mobitela javila maloljetnica, te dogovorila razgovor sa Ljubunčićem. Čekala ga je na jednoj  tramvajskoj stanici, a kada je došao sjela je u njegovo auto. Tada ju je Ljubunčić iskoristio, a kada je maloljetnica sve prijavila, on je uporno negirao sve, a naročito bilo kakvu komunikaciju sa njom.

- Izbrisao je sve poruke u mobitelu koje je razmjenjivao sa njom, kao i druge podatke, ali mi smo vještačili taj mobitel i pronašli dokaze komunikacije između njih. To smo prezentirali na Sudu i zahvaljujući našim dokazima, ali i dokazima kolega iz Odjela za biologiju, on je osuđen za silovanje te maloljetnice - ispričao nam je Rizvić.

Kako je Rizvić dalje pojasnio svi podaci s telefona čitaju se uz pomoć uređaja UFED (Universal Forensic Extraction Device). Fascinantno je to koliko poruka i poziva samo na jednom telefonu ovaj uređaj moze očitati.

- Mobitel se, naprimjer, uz pomoć kabla poveže s uređajom. Svaki telefon ima svoj kabal. Tada počinje proces čitanja. Koliko će trajati čitanje zavisi od memorije telefona, odnosno od količine podataka memorisanih na njemu. Važno je naglasiti da ovaj uređaj zaista može izvući sve ono što je obrisano i nije obrisano na telefonu. Uz pomoć njega možemo otkriti izuzetno važne podatke, naročito na novijim mobitelima takozvanim smartphonima. Na njima možemo vidjeti apsolutno sve, na koje se računare kačio, gdje god da je apdejtovan i mnogo toga još - pojasnio nam je Rizvić.

Očitanje i bez kartice

Na naše pitanje da li je moguće iz telefona izvještačiti sve kartice koje su u njemu korištene iako nisu dostavljene na ispitivanje on je odgovorio:

- To zavisi od telefona. Telefon se može očitati bez obzira da li postoji kartica u njemu ili ne. Također nije važno da li mobitel ima bateriju ili ne. Fascinantan podatak je taj da je nedavno s jednog iPhonea očitano 36.000 sms poruka - kazao je Rizvić.