BIH

Da li će Zvizdić 15. januara postati mandatar Vijeća ministara?

Parlamentarna skupština BiH

A. LONČARIĆ

29.12.2014

12:30 Poslanik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu PSBiH Mirsad Džonlagić rekao je da se ne može garantirati da će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazanoj za 15. januar naći ime mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. 

- Čim nešto ne može da se realizira do obećanog roka, to ukazuje da postoje problemi. One stranke koje imaju obavezu da se dogovore još nisu uspjele da postignu dogovor na državnom i federalnom nivou. Možda informaciju više dobijemo na sjednici kolegija u proširenom sastavu 5. ili 6. januara iduće godine kada bi trebalo da se utvrdi dnevni red sjednice Predstavničkog doma za 15. januar - kaze Džonlagić. 

12:12 Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović očekuje da će se na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 15, januar iduće godine na dnevnom redu naći ime Denisa Zvizdića iz SDA za mandatara za sastav novog Vijeća Ministra BiH.

- Mislim da ćemo koncem ove ili početkom naredne godine imati izabrane delegate za Dom naroda Parlamenta FBIH iz Bosansko-podrinjskog i kantona Sarajevo. Tada se očekuje i kontituirajića sjednica Doma naroda na kojoj će biti izabrano rukovodstvo Federacije i mandatar za sastav Vlade FBIH, kada će Predsjednišvo BiH, uporedo s tim, imenovati Zvizdića za mandatara za sastav Vijeća ministara. Zato je realno očekivati da se Zvizdićevo ime nađe na sjednici 15. januara - rekao je Džaferović.

11:45 Na današnjoj drugoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrani su članovi stalnih komisija Predstavničkog doma i to Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budzet, Komisije za saobraćaj i komunikacije te Komisije za ostvarivanje ravnoptavnosti spolova.

Ranije je predstavnički dom izabrao članove komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Također, poslanici su na današnjoj sjednici usvojili u prvom čitanju prijedlog Zakona o carinskoj politici BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara. 

Predstavnički dom danas nije usvojio izvještaj komisije kolegija u nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Vijeću ministara BiH.

Naredna sjednica Predstavničkog doma biće odrzana 15 januara iduće godine.