BIH

Beganović: Građani Federacije ponovo su taoci vladajućih struktura

Završena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije

M. AŠĆIĆ

29.12.2014

12:45 - Završena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj su usvojene odluke o privremenom finasiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2015. godine, te Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetima u Federaciji. Izmjenom ovog zakona omogućeno je da Mostar dobije odluko o privremenom finasiranju

Munib Jusufović, zastupnik SBB-a kazao je da je budžet trebao biti usvojen u redovnoj proceduri jer je stanje u državi katastrofalno. On je pojasnio da se vlast trebala ponašati odgovorno, kazavši da nije završeno formiranje vlasti ni u jednom kantonu. Ustvrdio je da postojećoj strukturi vlasti nije kriva stara vlada što nije formirana vlast, podcrtavši da je evidentno da se nova parlamentarna većina u Federaciji ne može dogovoriti koliko kome pripada mjesta.

- Ova ekipa će vam visiti nad glavom. Spremni smo podržati svaku vladu ali ona mora biti formirana što prije kako bi svi počeli da rade, rekao je Jusupović. 

Nasir Beganović, šef kluba zastupnika SBB-a komentirajući odluku o privemenom finasiranju kazao je da ova odluka govori o teme da vladajuća struktura nije to mogla učiniti na blagovremen i zakonit način pojasnivši da su već prekršili sve rokove foramiranja vlasti u Federaciji. On je kazao da ovakva odluka o privremenom finasiranju i nije dobar za Federaciju jer imamo nezadovoljnih radnika na svim stranama.

- Oni koji su ekspresno najavljivali vlast, dezavuisali su javnost. Njih samo brine kako će podijeliti minstarske fotelje i plijen u državnim kompanijama. Građani Federacije ponovo su taoci vladajućih struktura. Jer je evidentno je da dok ne podnjiele talove, vlasti neće ni biti. Pognoziram da će to biti tek početkom mara, rekao je Beganović.

 

12:35 - Parlament je usvojio je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetima u Federaciji.

Slavica Josipović, zastupnica HDZ BiH pozvala je danas partnere u vlasti SDA i DF da u kantonima što prije završe posao kako bi se formirao Dom naroda FBiH i kako bi na taj način izabrali predsjednika i potpredsjednike Federacije, a nakon toga i Federalnu vladu.

- Mi u HDZ-u smo mislili da će taj posao biti završen do nove godine jer evidentno je da bez Doma naroda nije moguće formirati ni Vladu. Apleirala sam na kolege u DF i SDA da počnu da rade i da preuzmemo odgovornost za sadašnju situaciju

12:20 - Usvojen je prijedlog odluke o privremenom finasiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2015. godine.

Prilikom glasanja zastupnici SBB-a bili su suzdržani. 

12:05 - U toku je rasprave o prijedlogu o privemenom finasniranju FBiH za prvi kvartal zastupnici SBB-a kazali su da će biti suzdržani.

Mahir Nurkanović, zastupnik SBB-a, kazao je da su građani Federacije očekivali da imaju redovno usvojen budžet, a ne odluku o privremenom finansiranju u kojoj nema prostora ni za kakva nova ulaganja. On je dodao, komentirajući izjavu Krajine da je odluka od privremenom finansiranju ustaljena praksa, bila ustaljna u principu da imamo usvojen budžet.

- Vlast se više bavila svađama oko formiranja vlasti nego suštinskim problemima kako što je usvajanje budžeta za narednu godinu.

Poslanik SBB-a Sead Jusić kazao je da su građani očekivali brzo formiranje vlasti kako bi se upravo izbjegli ovi problemi.

 

11:15 - Prije početka sjednice Parlamenta uručeni su mandati zastupnicima SDA Rasimu Omeroviću i Ramizu Meši.

Antre Krajina, fenderalni ministar finansija predložio je Parlamentu da usvoji odluku o prvremenom finansiranju Federacija za prva tri mjeseca naredne godie u iznosu 421.823.778 KM.  On je kazao da u navedenom kvartalu rashodi za bruto plaće i naknade iznose 54,2 miliona, a kada su u pitanju materijalni troškovi riječ je o iznosu od 10,4 miliona maraka. Krajina je pojasnio da će tekući transferi, među kojima su i invalidnine za prvi kvartal iznostiti 189,4 miliona KM

Kada je u pitanju otplata dugova, tačnije glavnica, ona iznosi 151,2 miliona plus kamate od 14,8 miliona KM.

Na dnevnom redu je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetima federacije.

 

Vanredna sjednica novog, postizbornog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas radi razmatranja predložene odluke o privremenom finanasiranju FBiH za prva tri mjeseca naredne godine. 

Takva odluka donosi se radi sprečavanja zastoja finansijskih tokova u FBiH u okolnostima kad federalni budžet za narednu godinu ne može biti donesen do 31. decembra tekuće godine. 

Odluku je utvrdila Federalna vlada predloživši Parlamentu da iznos za privremeno finansiranje FBiH za period 1. januar - 31. mart 2015. bude 421.823.778 KM. 

- Prema članu 35. Zakona o budžetima u Federaciji i Bosne i Hercegovine, ako Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine. Odluku o privremenom finansiranju donosi Parlament. Privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U periodu privremenog finansiranja finansiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. decembar prethodne godine. Budžet se mora donijeti najkasnije do 31. marta tekuće godine. Ukoliko se budžet ne donese do 31. marta, nakon toga neće se izvršavati rashodi u bilo koju svrhu osim otplate duga sve dok se budžet ne donese - obrazloženo je iz Federalne vlade. 

Novi saziv Predstavničkog doma Federalnog parlamenta konstituisan je 2. decembra nakon općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini. 

Ne računajući konstituirajuće zasjedanje, današnja sjednica je prva u novom mandatu i okolnosti nalažu da bude vanrednog karaktera. 

Proces konstituisanja novog saziva Doma naroda, kao drugog nivoa u ovom dvodomnom parlamentu bez kojeg također nije moguće izglasavati zakone i druge važne odluke, još nije završen, ali ima naznaka da bi se i to moglo uskoro desiti.