REGION

U Makarskoj bura 160 kilometara na sat

Nisu pričinjene značajnije štete

Fena

29.12.2014

Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj. 

Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja. Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat. 

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema. 

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj, oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana sa saobraćajnica.. 

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska saobraćajnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac. 

Prema informaciji tajnika makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne. 

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.