NOGOMET

Baković: U NS SBK moraju ispoštovati Statut

Federalni nogometni savez

S. P.

29.12.2014

Usljed suspenzije predsjednika i dopredsjednika NS SBK, Ante Bilješka i Amera Halepa, situacija u ovom savezu se toliko zakomplikovala da će možda morati doći do intervencije NS FBiH. I sam generalni sekretar Federalnog nogometnog saveza Eldin Baković bio je vidno razočaran razvojem događaja u NS SBK.

- Nažalost posljednim dešavanjima NS SBK je sada u najtežoj situaciji od svih kantonalnih saveza. Očekivao sam da nastale probleme riješe sami bez mnogo komplikacija, ali je izgleda došlo do podjele u njihovom rukovodstvu i raznih lobiranja. Ja se i dalje nadam da će doći do dogovora i pozitivnog ishoda kako bi NS SBK konačno izašao iz krize., kaže Baković.     

Aktuelni vršioci dužnosti čelnih funkcija NS SBK, Ivan Frljić i Najim Softić, prema uputstvima NS FBiH rade na pripremi sjednice Skupštine. Ipak u međuvremenu se pojavila grupa članova IO NS SBK koja je prikupila 29 potpisa iz klubova za sazivanje vanredne sjednice i novih izbora na svim pozicijama.  

- Upoznati smo sa zahtjevom određenog broja klubova za vanrednu sjednicu, ali isto tako primamo informacije da su neki klubovi povukli svoj pristanak jer potpisi nisu dobili odobrenja njihovog kompletnog rukovodstva. U svakom slučaju u NS SBK moraju ispoštovati Statut, bez obzira hoće li sjednica Skupštine biti redovna ili vanredna. Mi smo tu da im pomognemo i damo uputstva kako bi sve proteklo prema propisima, a odluka o imenima na određenim pozicijama je njihova., pojasnio je Baković.