LIFESTYLE

Uradio 30.000 trbušnjaka bez predaha i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda!

Jovica Spajić, državni reprezentativac Srbije u ultramartonu

(Dž. Č.)

29.12.2014

Jovica Spajić državni reprezentativac Srbije u ultramartonu  je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda!

Naime, on je za 24 sata, ne zastajući ni da otpije gutljaj vode, uradio 30.000 trbušnjaka bez predaha te sa ovom brojkom uspio da se upiše u Guinnessovu knjigu rekorda, prenosi Zanimljivosti dana.

Spajić sa svojom visinom od 173 centimetra razbija stereotipe da su specijalci krupne "baje” namrštenog izgleda, jer je on pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice od 2008. godine, kada je i počeo sa pripremama za postavljanje rekorda.

- Rekord za Guinnessa postigao sam u prostorijama SAJ-a, prije tri godine. Drugari su me snimili kako radim trbušnjake i snimak poslali stručnoj komisiji Guinnessove knjige rekorda. Vrlo brzo je stigao odgovor da sam ušao u knjigu rekorda - kaže Spajić.

Također, on je na ultramaratonskoj trci na Floridi osvojio drugo mjesto i postavio novi državni rekord Srbije, tako što je za šest dana istrčao stazu od 683 kilometra.

- Prije nego što sam ušao u jedinicu bavio sam se sportom, uglavnom borilačkim vještinama, trenirao sam džudo i džijudžicu. Kada sam ovdje došao shvatio sam da nije važna samo fizička, već i psihička spremnost. Upravo mi je psihička snaga bila potrebna na ultramaratonima u Sahari i na Floridi - rekao je Spajić.

Spajić će 2015. godine učestvovati u najtežoj utrci u SAD-u.

- Trka bi trebalo da se održi u julu, u takozvanoj Dolini smrti. Specifična je po tome što se održava najtoplijeg dana u godini, kada temperatura prelazi 67 stepeni. Trku uglavnom završi tek dvadesetak ljudi - kaže Spajić.