CRNA HRONIKA

Vozeći 103 na sat udario Havu koja je podlegla na licu mjesta

SARAJEVO Počelo suđenje Semiru Rastoderu za stravičnu nesreću

Dž. BULBUL

29.12.2014

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je počelo suđenje Semiru Rastoderu (25), koji je optužen za izazivanje teške saobraćajne nesreće 1. aprila ove godine u Nedžarićima u kojoj je poginula 27-godišnja Hava Šljivić-Dovadžija.

Tužiteljica Šeila Heljić na samom početku pročitala je optužnicu.

Teške povrede

- Kantonalno tužilaštvo 27. oktobra ove godine podiglo je optužnicu protiv Semira Rastodera koji je 1. aprila ove godine oko 21.45 sati u Sarajevu, upravljao Golfom 6, vlasništvo Seada Rastodera ulicom Bulevar Meše Selimovića iz pravca Ilidže u pravcu Otoke, nedozovoljenom brzinom od 103 kilometra na sat na mjestu gdje je određena brzina kretanja 60 kilometara na sat. Dolaskom u blizinu tramvajskog stajališta Nedžarići i obilježenog pješačkog prelaza, neposredno iza raskrsnice sa X transferzalom propustio je da se sa povećanom opreznošću koja odgovara uslovima saobraćaja na raskrsnici približi raskrsnici i obrati pažnju na pješake koji se nalaze i stupaju na kolovoz, tako da ne ometa pješake koji su već stupili na pješački prelaz - započela je Heljić.

Kako je dalje navela nedozvoljenom brzinom prošao je kroz raskrsnicu iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjane posljedica.

- Optuženi je prednjim čeonim dijelom Golfa udario pješakinju Havu Šljivić, koja je preko obilježenog pješačkog prelaza na Bulevaru Meše Selimovića, prelazila na znak crvenog svjetla na semaforu sa lijeve na desnu stranu kolovoza. Ona je zadobila teške tjelesne povrede od kojih je nastupila smrt na licu mjesta. Dakle, kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio je javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa - navodi se u optužnici.

Dokazni postupak

Tužiteljica Heljić je kazala kako će je Tužilaštvo u toku dokaznog postupka dokazati da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti i to pozivanjem svjedoka i vještaka saobraćajne, mašinske i medicinske struke.

- Uložit ćemo brojne materijalne dokaze. Tražit ćemo da se proglasi krivim i kazni u skladu s zakonom - rekla je Heljić.

Rastoderov branilac Kadrija Kolić kratko je iznio uvodnu riječ.

- Nakon što Tužialštvo izvede svoje dokaze, odbrana će iznijeti svoje dokaze koji će pokazati da ništa nije onako kako je navedeno u optužnici - kazao je Kolić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar kada će svjedočiti Amar Dovadžija i Sead Rastoder.