BIH

Rujište okupirali izletnici

ZIMSKE RADOSTI Snijeg obradovao i Mostarce

Autor:M. HODŽIĆ

29.12.2014

Snijeg koji je jučer pao i u Mostaru, donio je radost građanima, koji su pohrlili prema izletištu na Rujištu, udaljenom svega pola sata vožnje od grada.

Strani turisti

Rujište je omiljeno zimsko odredište Mostaraca, ali je sve više i stranih turista iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Češke i Slovačke, koji sve češće dolaze.

Senada Hadžajlić, domaćica hotela “Snježna kuća”, koji je smješten pored same staze za skijanje, kaže da je na Rujištu već napadalo šezdesetak centimetara snijega, što je svim posjetiocima bilo dovoljno za uživanje u zimskim radostima.

Što se tiče prilaza, saznali smo da su tokom cijelog jučerašnjeg dana komunalni radnici čisti put prema Rujištu.

Odlična sezona

- Ovdje je prava zimska idila i svi uživaju. Snijeg i dalje pada. Temperatura je minus dva Celzijeva stepena. Trenutno još nema dovoljno snijega za skijanje, ali se mnogi sankaju. Ukoliko se snježne padavine nastave, očekujemo odličnu zimsku sezonu. Naš objekt je već sada pun. Imamo i posjetioce koji su stigli danas (jučer, op. a.) i koji se interesiraju za noćenje - istaknula je Hadžajlić.

Prema njenim riječima, noćenje u “Snježnoj kući” sa doručkom košta 40 KM. Najam skijaške opreme je 15, a sanki 10 maraka.

Područje najbogatije kisikom

Zimska turistička sezona na Rujištu svečano je otvorena 20. decembra. Ova destinacija ima veliki potencijal za razvoj, ne samo zimskog turizma nego i mogućnost da turistički iskoristi cijelu godinu zbog jedinstvenog krajolika u ovom dijelu Evrope.

Ovaj planinski prostor, smješten na 1.050 metara nadmorske visine, područje je najbogatije kisikom u ovom dijelu Evrope.