NOGOMET

Nadam se da smo tek na pola puta punog lijepih uspomena

PROSLAVE Faruk Hadžibegić u Parizu obilježio 35 godina braka sa suprugom Safijom

D. ZEBA

28.12.2014

Faruk Hadžibegić, legenda bh. nogometa, u ponedjeljak je sa suprugom Safijom u jednom od restorana u Parizu, gdje živi već duži period, proslavio 35 godina braka. Zajedno s bračnim parom Hadžibegić, bile su kćerke Inda i Maja, unuci Imad i Eman te uža rodbina i prijatelji. 

Izleti i teferiči 

- Sve je bilo veoma simpatično, lijepo i ugodno. Nije to bilo nešto spektakularno. Svi smo se lijepo družili uz večeru i prisjetili lijepih trenutaka i anegdota - kaže Faruk Hadžibegić. 

Naš nogometni stručnjak ističe da mu se u braku sa Safijom desilo mnogo lijepih stvari, a da one ružne, koje se mogu na prste nabrojati, nikako ne pamti.

faruk-i-safija-hadzibegic

Faruk i Safija Hadžibegić: Ljubav jača i od nogometa

- To je 35 godina mira i zadovoljstva. Nadam se da smo tek na pola našeg puta, punog samo lijepih uspomena, koje želim svima. Bilo je teških dana, ali mnogo više lijepih, kojih se samo i sjećam. Rađanje djece, unuka, svako druženje sa porodicom i prijateljima, izleti, teferiči u ona stara vremena, ljetovanja, zimovanja... Sve je to ljepše od ljepšeg. Ovih 35 godina mi je kao jedna bajka. Biti u braku toliko vremena nije mala stvar - ponosan je Faruk. 

Suprugu je upoznao za vrijeme gimnazijskih dana i već je tada mislio da je to osoba s kojom želi biti do kraja života.  

- Mislim da smo se upoznali krajem 1973. godine. Davno je to bilo tako da mi se teško sjetiti. Kao i većina tinejdžera u to vrijeme, okupljali smo se u “Parkuši”. Tu smo se sreli i tako je sve počelo i danas traje - kaže legendarni nogometaš Sarajeva.   

Žestok ritam

Hadžibegić se rado prisjetio i vjenčanja u sarajevskom Domu mladih, koje je održano 22. decembra 1979. godine. 

- Sudbonosno "da" rekli smo u okrugloj sali. Supruga je bila u bež kompletu, a ja, naravno, u bordo odijelu. Kumovi su nam bili Meliha Burunčević i Nermin Halepović, naša raja iz gimnazijskih dana. Nijednog trenutka se nisam pokajao. Safija je bila moja prva ljubav i volim je čak više i od nogometa. Poslije vjenčanja smo otišli na bordo večer u sarajevskom hotelu "Europa" - kaže Faruk. 

Naš nogometni stručnjak ističe da mu je supruga tokom karijere bila velika podrška i da ona ima velike zasluge za njegove uspjehe. 

hadzibegic-faruk

- Nije nimalo lako biti supruga profesionalnog sportiste. Još kada se nakon aktivnog igranja nastavite baviti trenerskim pozivom, onda to stvarno nije nimalo lako. Izdržati uz mene tako žestok ritam nije bilo jednostavno. Moja nogometna karijera bila je veoma duga i teška. Bilo je mnogo putovanja, utakmica i dosta stresa. Safija je odlučila da zapostavi svoju karijeru, ona je diplomirani novinar, i posvetila se meni i porodici. Na pravi način je odgojila naše kćerke - kaže Hadžibegić.  

Sjajna generacija Sarajeva

Hadžibegić ističe da mu je čast da je bio dio generacije Sarajeva, u kojoj su nastupali Ferhatović, Janjoš, Kapetanović, Radeljaš, Vidaković...

- To je bila sjajna ekipa nogometaša, ali i ljudi. Zajedno smo slavili pobjede sa suprugama. I sada se stalno družimo, kao i naša djeca - kaže bivši sportista.

Trenirao deset klubova 

U bogatoj nogometnoj karijeri Hadžibegić je nastupao za Sarajevo, španski Betis te za francuske klubove Sošo i Tuluz. Nakon aktivnog igranja, trenirao je deset klubova iz Španije, Francuske, Turske, a bio je i selektor reprezentacije BiH. 

241 put nosio je dres najdražeg kluba Sarajeva 

25 golova postigao je kao igrač tima s Koševa 

22 godine imao je kada se oženio