GLOBUS

Trojica novinara Al Jazeere već godinu dana u zatvoru

Novinari i prijatelji širom svijeta u ponedjeljak iskazuju solidarnost

(M. M.)

28.12.2014

Trojica novinara Al Jazeere Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed od 29. decembra 2013. godine nalaze se u zatvoru u Kairu.

Novinari i prijatelji širom svijeta će u ponedjeljak 29.decembra u 11:00 sati (12:00 po egipatskom vremenu) iskazati svoju solidarnost sa kolegama.

Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta će, ili kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, iskazati svoju solidarnost sa zatočenim novinarima.

frrethemnowajbstaff-2

Greste i Fahmy su osuđeni na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na deset godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Svi programi mreže Al Jazeera će 28. i 29. decembra donijeti priče i izvještaje o 365 dana pravne borbe za oslobađanje naših kolega iz egipatskog zatvora.

U četvrtak 1. januara očekuje se razmatranje i odluka egipatskog Vrhovnog suda o žalbi na presudu novinarima Al Jazeere. U tom procesu razmotrit će se prvostepeno suđenje, za koje je Al Jazeera uvijek tvrdila da je provedeno s mnogo propusta, što je i osnova žalbe.

Al Jazeera se nada da će novinari biti oslobođeni, iako je moguće i da će Sud narediti ponovno suđenje.

Apele za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputila je i Bijela kuća, britanski Foreign Office, Evropska unija, Vlada Australije, više od 150 organizacija za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, kao i globalna i nacionalna udruženja novinara i organizacije koje se bave pravima slobode govora i medija.

Javni apel za oslobađanje traje već godinu i na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff. Više od 137.000 osoba izrazilo je podršku novinarima na Twitteru, što je imalo preko dvije milijarde pregleda.

- Pozivamo medije u regiji da iskažu solidarnost sa našim zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim. Bilo spomenom u programu, odnosno izdanju, na ovu mračnu godišnjicu, bilo aktivnim učešćem u kampanji na socijalnim medijima pod hashtagom #FreeAJStaff, saopšteno je iz Al Jazeere Balkans.