BIH

Apartman na Bjelašnici za radno mjesto u BHANSA-i?

MALVERZACIJE Dževad Jusić tvrdi da je prevaren za skoro 400.000 KM

S. MUHIĆ

28.12.2014

Dževad Jusić, čija je firma bila podizvođač na izgradnji apartmanske zgrade na Bjelašnici, tvrdi da ga je investitor i vlasnik preduzeća TGT TRAGTAS Hrusto Hasanović prevario za više od 400.000 KM! 

Dupli ugovori

Prije nekoliko godina, kako je kazao Jusić, njegova firma bila je podizvođač na izgradnji zgrade na Bjelašnici. Kako bi naplatio svoje usluge, umjesto nešto više od 400.000 KM u novcu, od investitora Hasanovića uzeo je dva apartmana.

- No, kada sam počeo raditi, jedan od apartmana koje sam dobio, prodao sam i uložio sam taj novac u radove. Kupac je preuzeo taj apartman i u njemu ostao dvije godine. Ali, kada ga je Hasanović konačno trebao prepisati na mene, a ja na svoga kupca, Hasanović ga je, uz pomoć malverzacija notara, koji je napravio dupli ugovor, prodao Dželalu Hasečiću, vršiocu dužnosti zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) - kazao je Jusić.

Prema Jusićevim riječima, ta nekretnina košta skoro 200.000 KM, a Hasečić ju je dobio za 70.000 KM!?

dzevad-jusic

Jusić: Prevaren za dva apartmana

- Prema mojim nepotvrđenim informacijama, Hasanović je Hasečiću prodao moj stan po znatno nižoj cijeni, jer je Hasečić u BHANSA-u zaposlio Hasanovićevog sina. Nadam se da će i ovaj dio nezakonitosti ispitati nadležne agencije, jer sam prevaru prijavio Tužilaštvu i policiji. Osim ovog apartmana, prevarili su me za još jedan približno iste vrijednosti, a tu prevaru vodila je firma koja je bila glavni izvođač radova “Murai komerc” – kazao je Jusić.

S druge strane, Hasečić je za “Avaz” negirao bilo kakvu povezanost apartmana i zaposlenja Hasanovićevog sina. 

Zakonska obaveza

- Apartman sam regularno kupio. Tačno je da je bio dodijeljen Jusiću, ali je prodavač raskinuo ugovor s njim i obavijestio Jusića da ta kompenzacija više ne vrijedi. Apartman je ponovo bio na prodaju i ja sam ga kupio. Što se tiče zaposlenja, Hasanovićev sin je radio u Federalnoj direkciji civilnog zrakoplovstva. BHANSA je preuzela sve radnike Federalne direkcije, među kojima se našao i taj čovjek. To nam je bila zakonska obaveza. Moja kupovina nema nikakve veze sa zapošljavanjem u BHANSA-i – rekao je Hasečić. 

Spreman na kompenzaciju

Hrusto Hasanović ranije je za naš list demantirao sve optužbe, ističući da je sve radio legalno, ali da je Jusićeva firma dvije godine kasnila s radovima.

- Ne sporim ono što je radio i ne sporim da mu se to plati. Spreman sam na to da mu se ti radovi kompenziraju jednim apartmanom. Ta nekretnina je rezervirana za njega - rekao je Hasanović.