SARAJEVO

Iako su vani minusi, u tramvajima radi hlađenje

GRAS Putnici se smrzavaju u starim vozilima

Z. KARAMOVIĆ

28.12.2014

Promrzle Sarajlije, koje na stanicama znaju čekati na prijevoz i duže od pola sata, ovih dana zbog neispravnog grijanja svakog jutra dočekuju hladni tramvaji. Ovo nije prvi put da stanovnici glavnog grada imaju problema s vozilima GRAS-a.  

Ljeti grije

Naša ekipa je posljednjih dana u nekoliko navrata obilazila tramvaje i skoro svaki kojim smo se vozili, bio je hladan. To su nam potvrdili i putnici s kojima smo razgovarali. 

Kako kažu, u vozilima, umjesto da radi grijanje, zimi je uključeno hlađenje. Da stvar bude gora, tokom ljetnih mjeseci situacija je potpuno drugačija - umjesto hlađenja, stalno je uključeno grijanje!? 

Putnica Ajla Karišik kazala nam je da je nevjerovatno da se i to dešava u gradu te da je skoro nemoguće komentirati činjenicu da zimi u vozilima radi hlađenje. 

ajla-karisik

Karišik: Hladnije nego vani

- Osim što je prijevoz na svim autobuskim linijama neredovan, nakon što uđete u tramvaj, smrznete se više nego kada čekate vani. Sa svih strana puše. Osim toga, neki i prokišnjavaju – rekla je Karišik.

Iako su dobro upoznati s ovim problemima, u preduzeću GRAS do sada ništa konkretno nisu uradili da se sistem rada promijeni. Kažu da se prije puštanja u saobraćaj u tramvajima pola sata ranije uključi grijanje. 

Stari sistem

- No, jedan dio starijih vozila ima stari sistem zagrijavanja pa se tokom hladnijih dana ne mogu zagrijati. Radi se o K-2 vozilima, koja su proizvedena sedamdesetih godina. U njima je za vrijeme niskih temperatura zraka hladniji nego u ostalim vozilima, jer radi hlađenje zimi, a tokom ljeta grijanje - kazali su iz GRAS-a.

Riječ građana

nejra-asotic

Nejra Asotić

- Putujem iz Hrasnice. Nekada se smrzavam puni sat dok čekam autobus. Onda od Ilidže do Skenderije putujem tramvajima, od kojih mnogi uopće nisu uvjetni za prijevoz. Hladno je, pogotovo kada je manja gužva. Umjesto da griju, puše hladno. 

indira-mujezin

Indira Mujezin

- Ovo nema smisla. Toliko je apsurdnih situacija u našoj zemlji da me ne iznenađuje ni ova. Ušla sam na Stupu na stanici i odmah našla mjesto za sjedenje. Ali, skoro da je neizdržljivo, jer vam u noge puše hladno. Sjećam se ljetnih dana, kada, naprimjer, u avgustu na 30 stepeni radi grijanje.