BIH

Anel i Dagna na dugom putu od Tajlanda do BiH

AVANTURIZAM Bosansko-poljski par do sada obišao 28 zemalja

E. PLEČIĆ

28.12.2014

Anel Ramić je 22-godišnji Brčak, a Dagna Levandovska (Lewandowska) 27-godišnja magistra međunarodnih odnosa iz Poljske. Upoznali su se u nevladinoj organizaciji "Proni" u Brčkom, gdje su oboje bili angažirani. Isprva su kampirali po bh. divljinama, nakon čega su počeli obilaziti i druge zemlje. Iza sebe imaju više od tri godine putničkog iskustva i hiljade prijeđenih kilometara.

Kroz Aziju

U početku su putovali povremeno, da bi razbili monotoniju, međutim, to se kasnije razvilo u nešto više. Početkom novembra ove godine stigli su na Tajland, odakle planiraju, do avgusta naredne godine, doputovati kopnom u BiH.

- Planiramo proći put do BiH kopnom kroz Aziju. Neki konkretan plan još nemamo. Odluke dolaze nekako spontano, jer dosta toga čujemo od drugih putnika i puno čitamo o mogućim destinacijama. Za sada smo sigurni da su sljedeće države koje ćemo posjetiti Kambodža, Indija i Nepal. Kasnije bismo voljeli posjetiti neke zemlje u srednjoj Aziji, ali ipak ćemo još vidjeti šta i kako - govori Anel Ramić.

Anel i Dagna nemaju stalno prebivalište, auto niti djecu, a usto ne puše i ne piju. Svoj dom nose na svojim leđima. Većinu vremena provode u prirodi pod šatorom, gdje sami kuhaju. 

Ovakav minimalistički stil života omogućio im je da uštede dovoljno novca za ovo putovanje. Osim toga, pokušavaju putovati jeftino. Kao prijevoz između gradova koriste autostop, a unutar gradova javni gradski prijevoz ili pješače.

untitled-2

Fotografija s jednog od putovanja

Ermenija, Gruzija, Iran, Maroko, Turska, samo su neke od 28 zemalja koje su obišli. Na njihovoj mapi su uglavnom slabije razvijene zemlje. Prvenstveno što su jeftinije, a drugo zato što im je draže ostavljati novac u takvim zemljama jer time, kako kažu, podržavaju razvoj njihovih ekonomija.

Izolirano područje

Nakon što su proveli oko mjesec u turistički razvijenom Tajlandu, osjetili su potrebu da odu u neko izolirano i prirodnije područje, što ih je odvelo u Laos.
Trenutno se nalaze u gradu Takek, a tu su isključivo radi sportskog penjanja po stijenama za koje kažu da su prelijepe. Putovanje nastavljaju za nekoliko dana, kada će krenuti prema Kambodži.

Nema neugodnih iskustava

- Do sada nismo imali nekih neugodnih iskustava. Naravno, uvijek se desi da tu i tamo nešto izgubimo, zaboravimo, otrujemo se hranom ili se nešto pokvari, ali sve su to sitnice. Najviše cijenimo nova poznanstva. Naišli smo na puno ljudi širom svijeta koji mogu poslužiti kao motivacija i inspiracija. Naprimjer, super je kada dođemo u nečiji dom, a tu nas nahrane kao tetka koju nismo vidjeli nekoliko mjeseci - kaže Dagna.