BIH

Zavodi za zdravstvo nelegalno se bavi prometom lijekova?

Sporna vakcinacija u Sarajevu iznjedrila slabosti sistema

B.T. - F.N.

28.12.2014

Radeći na slučaju spornih antitetanus vakcina u Sarajevu, Inspektorat Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH utvrdio je da zavodi za javno zdravstvo FBiH i KS te Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja KS nezakonito obavljaju proces nabavke i distribucije lijekova, konkretno vakcina u okviru programa imunizacije.   

Jednak kvalitet

Zbog toga su, kako nam je potvrdila glavna inspektorica Indira Šarkić, ove tri institucije jučer dobile rješenja kojim im se zabranjuju ti poslovi. 

- Ovakav sistem naslijeđen je odranije. Oni su se bavili veleprometom lijekova, a za to nemaju dozvolu. Da bi to radili, moraju se procijeniti prostor, kadar, morate imati stručnjake, odgovorne osobe moraju rukovati lijekom... Na taj način možete kontrolirati lijek koji mora imati jednak kvalitet u cijelom lancu, od proizvođača do pacijenta - kazala nam je Šarkić, potcrtavajući da se zavodi za javno zdravlje ne mogu baviti veleprometom. 

Moguće posljedice

Govoreći o spornim antitetanus vakcinama, poslije kojih je više sarajevskih srednjoškolaca imalo zdravstvene komplikacije, Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove BiH, kazala nam je da su one nabavljene 2013. godine te da je kontroliran njihov kvalitet. 

natasa-grubisa-an

Grubiša: Otvorili oči

- Ovo što se desilo učenicima je očekivano neželjeno djelovanje, dakle imali su posljedice koje su navedene kao moguće. Slučaj nam je prijavila dr. Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, a sada čekamo nalaz vještačenja te serije vakcina. Ne očekujemo ništa spektakularno, ali je bitno da svi otvorimo oči i pratimo daljnja dešavanja - kazala je Grubiša. 

Balta: Radili prema uputama 

Komentirajući rješenje Agencije za lijekove, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Snježana Balta kazala nam je jučer da su radili prema uputama Federalnog zavoda, odnosno da su oni samo karika u cijelom lancu. 

- I dalje čekamo rezultate Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Inspektorat mora detaljno uraditi svoj dio posla, sve ćemo znati početkom naredne sedmice - kazala je Balta.

Komentar smo htjeli čuti i od Jelene Ravlije, glavnog federalnog epidemiologa, i Dženane Tanović, direktorice Doma zdravlja KS, ali one jučer nisu ogovarale na naše pozive.