BIH

Čović: Hrvatska će dobiti predsjednika kojeg zaslužuje

Član Predsjedništva BiH glasao u Mostaru

M. H.

28.12.2014

Na izborima za predsjednika Republike Hrvatske jutros je na biralištu u OŠ „Ilije Jakovljevića“ u Mostaru glasao i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je istakao dubuko uvjerenje kako će Hrvatska dobiti predsjednika kojeg zaslužuje, koji će, poručio je, uz sve drugo što bude radio u RH, brinuti i o svojim građanima diljem svijeta, voditi računa o poziciji BiH i svim bh. građanima koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Na pitanje očekuje li da će ovi izbori donijeti i zaokret politke prema BiH, Čović je kazao kako je taj zaokret već odavno na sceni te da ga treba nastaviti istim intenzitetom.

- Nastaviti ga na način da Republika Hrvatska kao dio EU i NATO saveza pomogne BiH na tom putu jer mi već iduće godine očekujemo da apliciramo za kandidatski status - dodao je Čović.

covic-glasao1

Na biračkom mjestu

Osvrnuo se i na razgovore oko briselske inicijative za BiH, kazavši da je taj dokument u nacrtu, te da očekuje da će članovi Predsjedništva BiH već sutra u Sarajevu  zauzeti stav oko toga.

- Nakon toga idemo na usaglašavanje. Ja imam zadatak da razgovaram s predstavnicima tri političke stranke a određenu obavezu imaju i druga dva člana Predsjedništva BiH. Nadam se da ćemo do 15. januara imati usaglašenu izjavu i vjerujem da ćemo do tada imati i Dom naroda BiH kako bi ta izjava dobila i parlamentarnu potvrdu jer u to vrijeme očekujem i posjetu visokog  izlaslanstva EU kada bi trebali potvrditi našu opredjeljenost za EU - istakao je Čović.

Komentarišući zahtjev HNS i HDZ-a BiH za šest mjesta u Vladi FBiH, Čović je istakao kako to nije ništa novo te da je to za HNS minumum minumuma.

- I moj sastanak s Bakirom Izetbegovićem prije dva mjeseca je bio na tom tragu. Za sve što je ispod toga mi nemomo o čemu razgovarati - rekao je Čović.

Naglasio je da je svoj optimizam da će vlast u većini kantona biti formirana do jučer gradio na realnoj podlozi, no do toga ipak nije došlo.

- Nažalost to ne ide u Goraždu i Sarajevu, a to je bila obveza drugih partnera s kojima smo dogovarali vlast u FBiH. Razumijem da ima problema oko toga ko će biti premijer u nekoj županiji i slično ali ako niste u stanju izabrati Dom naroda u 10 županija dva i po mjeseca nakon izbora tu neći govoriti o neozbiljnosti ali hoću o neogovornosti prema onima koji su nas birali i koji su očekivali da počnemo raditi - istakao je Čović.