NOGOMET

Bosanac jedan od glavnih tvoraca čuda u Bundesligi

Asif Šarić, pomoćni trener njemačkog Paderborna

O. BOŠKAILO

27.12.2014

Asif Šarić, nekadašnji igrač tuzlanske Slobode, danas je cijenjeno trenersko ime i jedini trener Bosanac u Bundesligi. Šarić kao pomoćni trener radi u Paderbornu, s tim da je licencu dobio na trenerskoj akademiji u Kelnu.

Sretna destinacija

- Moj prvi trenerski poziv bio je u drugoj ligi Njemačke, u Regensburgu. Jedno vrijeme sam radio i kao prvi trener u Bonu. Kada sam dobio poziv da se preselim u Paderborn, prihvatio sam ga  s radošću - kaže Šarić na početku razgovora za "Avaz".  

Paderborn je za Šarića, svakako, sretna destinacija jer, još dok je igrao za Paderborn, imao je velikog uspjeha.

saric-djeca-23

Šarićevi sinovi Admir i Semir također su u Paderbornu

- Za Paderborn me vežu lijepe uspomene, jer sam s ovim klubom iz četvrte ušao u treću ligu. Kada sam došao kao trener 2008. godine, bili smo u trećoj ligi, da bismo nakon dvije godine ušli u drugu. Prošle godine, na iznenađenje sportske javnosti u Njemačkoj, stigli smo do Bundeslige - kaže Šarić.

I pored silnih obaveza koje iziskuje trenerski posao, Šarić nađe vremena da nekolika puta godišnje dođe u BiH, u Kladanj, gdje mu žive roditelji, ali i u Tuzlu, u kojoj je proveo mladost.  

Sinovi igrači

- Samim odlaskom na Svjetsko prvenstvo naša reprezentacija je ostvarila nevjerovatan uspjeh. U kvalifikacijama trenutna situacija nije baš sjajna, izostali su rezultati, što je unijelo i nervozu. Žao mi je što Sušić nije više selektor, jer mi je kao igrač bio idol. Nadam se da će Baždarević smoći snage da napravi podvig i želim mu puno uspjeha u poslu - kaže Šarić, čiji su sinovi također nogometaši, stariji Admir (20) igra za drugu ekipu Paderborna, dok je Semir (12) član juniorske ekipe.

Bivši igrač Slobode

Šarić je četiri godine igrao za Slobodu iz Tuzle. Nakon toga došao je u Njemačku i nastupao za Arminiju iz Bilefelda, zatim Siegen, Paderborn i švicarski Bazel.

- Nakon što sam završio s aktivnim igranjem, posvetio sam se trenerskom pozivu, jer me je to oduvijek interesiralo - kaže Šarić.