BIH

Na Jahorini od danas skijanje, u pripremi staze na Bjelašnici

Olimpijske planine napokon pod snježnim pokrivačem

E.D.A

27.12.2014

Iako je snijeg, na zadovoljstvo ljubitelja zimske idile, jučer potpuno prekrio olimpijske ljepotice Bjelašnicu, Igman i Jahorinu, ipak ga nije bilo dovoljno za pokretanje žičara i ski-liftova. No, niske temperature, i do minus deset, omogućile su vještačko osnježavanje, tako da će ljubitelji zimskih sportova za vikend ipak moći uživati u skijanju i sankanju.

Svjež zrak

- Staze Rajska dolina i Poljice sutra bi trebale biti u funkciji - rekla nam je sinoć Ivana Lizdek, stručna saradnica za odnose s javnošću Olimpijskog centra Jahorina.

Ekipa "Dnevnog avaza" jučer je na ovoj planini zatekla veliki broj građana. U igri na snijegu najviše su uživali mališani. Kapa, šal, rukavice i sanke jedino je što su trebali, a nije nedostajalo smijeha i graje dok su se spuštali niz brežuljke praveći sami sebi staze. Sreli smo posjetioce iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, a bilo je i gostiju iz Rusije, Turske, Londona, Njemačke...
 
- Bila sam u Sarajevu, obišla grad, ali ipak je ljepše na planini i svježem zraku. Ovdje ću ostati nekoliko dana. Sretna sam što pada snijeg i što ću moći skijati, jer u tome uživam - kazala nam je Lana Šain iz Londona.

S djecom i suprugom Jahorinu je posjetila i Jelena Lazarević iz Njemačke.

- Prvi put smo ovdje. Sve je lijepo, ali smo imali problema dok smo došli do Jahorine. Put nije dobro obilježen, nema dovoljno putokaza - navela je Lazarević.

I uposleni preduzeća ZOI 84, Ski-centra na Bjelašnici, niske temperature jučer su iskoristili za vještačko osnježavanje staza koje će, kako su nam rekli, za dan-dva u punoj funkciji biti spremne za skijaše.

Na Bjelašnicu je jučer stiglo nekoliko autobusa s djecom, koja su uživala u čistom zraku i sankanju.

Debeli minusi

Snijeg koji je jučer zabijelio cijelu BiH samo je uvod u debele minuse i obilnije padavine nakon Nove godine, najavljuju meteorolozi.

- Novo jače naoblačenje očekuje se u noći sa subote na nedjelju. Obilnije padavine očekuju se u južnim, jugoistočnim i zapadnim dijelovima zemlje. U prvom dijelu naredne sedmice bit će dosta niske temperature, ujutro i do minus 15, a dnevne neće prelaziti nula stepeni - kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.