BIH

Riješen jedan od zahtijeva radnika tuzlanskih firmi

Ministarstvo za rad , socijalnu poliktiku i povratak TK-a

Fena

27.12.2014

Rješavajući jedan od postavljenih zahtjeva radnika tuzlanski preduzeća "Dita", "Aida" i Livnica čelika te Konjuha iz Živinica, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog Kantona izvršilo je izmjene Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu, kao i izmjene i dopune Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2014. godinu. 

Za ove radnike, resorno ministarstvo je u vezi sa izmjenom Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe, putem humanitarne organizacije "Merhamet" Tuzla osiguralo prehrambene pakete u vrijednosti od po 180 KM po radniku.

Na taj način radnici će od "Merhameta" dobiti potvrdu sa kojom će u prodajnim objektima Bingo Tuzla moći po vlastitom izboru nabaviti prehrambene artikle u navedenoj vrijednosti, soapćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. 

Sredstva za realizaciju Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći obezbjeđena su Odlukom Vlade Tuzlanskog Kantona izdvajanjem sredstava sa pozicije „Tekuća rezerva“ u ukupnom iznosu od 220.000 KM. 

To znači da su obezbijeđeni novčani iznosi od po 220 KM po radniku, a koje će radnici navedenih firmi dobiti na ime jednokratne novčane pomoći putem mjesno nadležnog Centra za socijalni rad. 

Sredstva će biti isplaćena radnicima nakon što radnici u Centar za socijalni rad, uz zahtjev dostave kopiju lične karte i broj žiro računa. 

Uzimajući u obzir sva dozvoljena zakonska rješenja Vlada TK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak su kroz ova dva osnova, novčano i materijalno, ispunili zahtjev radnika za pomoć u vrijednosti od 400 KM, navodi se u saopćenju. 

Realizacija odluka započet će od ponedeljka, 29. decembra.