BIH

Puca “Domovina” - SBiH izbacuje SDA iz koalicije

Vijeće naroda RS-a

M. Ke.

27.12.2014

 Predstavnici stranaka okupljenih oko Koalicije "Domovina" izjavili su poslije konstitutivne sjednice Vijeća naroda u RS, da će tražiti isključenje SDA iz “Koalicije Domovina”, zbog kršenja koalicionog dogovora.

Delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Željko Stipić (HSP BiH) rekao je da je SDA iznevjerio koalicioni dogovor povodom izbora predstavnika u Vijeću naroda RS.

- Predstavnici SDA su na primitivan način ispoljili vlastite interese, poništavajući prethodne dogovore. SDA je formirao klub Bošnjaka i predložio potpredsjedavajućeg Vijeća naroda RS, iako je dogovorom to mjesto trebalo da pripadne drugoj stranci. Ovo je snažan udarac za "Domovinu" i vjerujem da za nju više neće biti mjesta u ovoj koaliciji, rekao je Stipić.

Potpredsjednik Stranke za BiH i član Koordinacionog tima "Domovine" Dževad Osmančević rekao je danas u Narodnoj skupštini RS da će već u ponedjeljak tražiti da se SDA izbaci iz "Domovine".

- Nadam se da će građani znati da kazne ovakvo ponašanje SDA. Postigli smo značajan uspjeh na proteklim izborima, a SDA je to sada iznevjerila. Sporazumom je definisano da SBiH treba da participira sa dva delegata, da SBB treba da participira s jednim poslanikom, a da ostala mjesta u NSRS pripadnu SDA i ostalim strankama okupljenim oko "Domovine". Već tu je SDA "zakinula" Stranku za BiH, jer se nije složila da to budu dva, već jedan delegat. To su i uspjeli, jer su imali veći broj ruku, a nisu se slagali u skladu sa pravilima partnerstva, rekao je Osmančević.

Šef Kluba Bošnjaka Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović (SDA) rekao je da su se delegati, čim su dobili materijale, počeli ponašati po Poslovniku Vijeća naroda RS.

- Dakle, nije nas interesovao sporazum i s njim smo završili prije sedam dana kada su bile sjednice među strankama učesnicama „Domovine“, i imali su priliku da govore što su htjeli. Mi smo se danas ponašali kao delegati i u skladu sa poslovnikom, rekao je Hadžiomerović navodeći da je on na današnjoj konstitutivnoj sjednici izabran za šefa kluba.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Nada Tešanović iz SNSD-a, izabrana je za predsjedavajuću Vijeća naroda RS iz reda hrvatskog naroda, dok su za zamjenike predsjedavajućeg izabrani njene kolege Kemo Čamdžija (SDA) iz reda Bošnjaka, Živko Marjanac (SP) iz reda Srba i Radenko Rikić (SDS) iz reda ostalih.