BIH

Stavljena van snage zabrana prometa proizvoda "Pekabesko" u RS-u

Nakon rezultata analize

Fena

27.12.2014

 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je, nakon dobijanja rezultata analiza na ukupnu količinu fosfata (kao P2O5), donijelo Naredbu kojom se stavlja van snage Naredba o zabrani prometa namirnica proizvođača „Pekabesko“.

Ova naredba upućena je u Službeni glasnik Republike Srpske na objavu, saopćeno je danas iz ovog resora Vlade RS-a uz napomenu da je nalaze izdao Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke. 

- Istovremeno, zbog različitog načina tumačenja propisa u vezi primjene aditiva u proizvodnji hrane, a u cilju zaštite zdravlja potrošača i stavljanja na tržište isključivo bezbjedne hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obavilo niz radnih sastanaka i konsultacija sa svim relevantnim institucijama, Upravom za inspekcijske poslove, Institutom za javno zdravstvo i Veterinarskim institutom "Dr Vaso Butozan". Takođe su konsultovane relevantne institucije zemalja u okruženju kao i dobre prakse Evropske unije - tvrdi se u saopćenju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a.

Rezultat navedenih konsultacija je, navode, postizanje pune saglasnosti svih institucija na nivou Republike Srpske oko usklađivanja akata koja definišu oblast bezbjedne primjene aditiva u hrani, tako da isti budu jasni i nedvosmisleni.

- Uprava za inspekcijske poslove RS-a ima obavezu da sve subjekte koji uvoze hranu (mesne proizvode) stavi pod pojačan nadzor tako što će prilikom sljedećeg uvoza za svakog uvoznika biti uzorkovani svi proizvodi po vrstama i da o svakom dobijenom zdravstveno neispravnom uzorku hrane i hrane za životinje, obavijesti Ministarstvo odmah, a najkasnije u roku 48 sati po dobijanju odnosno saznanju o zdravstveno neispravnom proizvodu. U skladu sa rezultatima laboratorijske analize Ministarstvo će procjeniti rizik i odrediti mjere - navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a je 5. decembra izdata Naredba o zabrani uvoza „Pekabesko“ proizvoda, jer se, tvrdilo se tada, radi o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao "zdravstveno neispravni", na osnovu Zakona o hrani RS.

Međutim, to su negirali iz kompanije "Leburić komerc", ovlaštenog uvoznika "Pekabesko" proizvoda za BiH, koji su do danas zahtijevali od Ministarstva poljoprivrede RS-a da hitno obustavi zabranu uvoza "Pekabesko" proizvoda u RS.