GLOBUS

Sjeverna Koreja optužila SAD za prekide interneta

Iako američki zvaničnici tvrde suprotno

Srna

27.12.2014

Sjeverna Koreja optužila je danas SAD da su odgovorne za prekide interneta s kojim se ta zemlja suočava u proteklih nekoliko dana usljed spora oko hakerskog upada u mrežu kompanije Sony Pictures.

 
Početkom sedmice, glavne internet stranice u Sjevernoj Koreji suočene su sa prekidima zbog, kako američke tehnološke kompanije navode, mogućih problema nastalih usljed tehnoloških grešaka ili hakerskog upada.

"SAD sa svojom fizičkom veličinom i sklone zaboravu prema sramoti, kao što to čine balava djeca igrajući se žmurke, počele su da ometaju operacije na internetu najvećih medijskih kuća u Sjevernoj Koreji", navodi se u saopštenju sjevernokorejske Komisije za nacionalnu odbranu.

U saopštenju se dodaje da su postupci SAD za podsmjeh.

Sjeverna Koreja je ponovo odbacila optužbe američkog Federalnog istražnog biroa /FBI/ da je odgovorna za hakerski upad u Sony Pictures i od Vašingtona traži da iznese dokaze za svoje optužbe.

Sjeverna Koreja je imala problema sa internetom tokom proteklog vikenda i skoro devet časova je svjetska mreža bila u prekidu nakon čega je ponovo uspostavljen normalan rad 23. decembra.

Američki zvaničnici tvrde da Vašington nije odgovoran za prekide interneta u Sjevernoj Koreji.

Sony Pictures je ovog mjeseca otkazao premijeru komedije "Intervju" nakon što je hakerska organizacija "Čuvari mira" uputila prijetnje. Hakeri su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sve američke bioskope u kojima bude emitovan film.

Sjeverna Koreja snažno je negirala američke optužbe da je odgovorna za upad.

Poslije kritika predsjednika SAD Baraka Obame da popuštaju pod pritiskom Sjeverne Koreje Sony je promijenio odluku i komedija "Intervju" se, ipak, prikazuje u pojedinim bioskopima u SAD i na internetu.