BIH

Vlastima u Skoplju predat izvještaj o pogibiji Borisa Trajkovskog

Nema detalja da li se razlikuje od prvog

Fena

27.12.2014

Voditelj povjerenstva za obnovljenu istragu o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, Omer Kulić, predao je u petak vlastima u Skoplju izvješće o zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila 2014. godine.
 
 Kulić je, kako Tanjug prenosi makedonske medije, izvješće predao predsjedniku Republike Đorđu Ivanovu, premijeru Nikoli Gruevskom, ministru za transport i veze Miletu Janakieskom, kao i tužitelju Marku Zvrlevskom.

 Prošlog tjedna Kulić je izvješće predao bh. vlastima. 
                 
 Nema, međutim, detalja je li se ovo izvješće razlikuje od prvoga. 
                
 Na novom izvješću je radilo stručno povjerenstvo od 13. svibnja 2013, dakle oko godinu i pol dana, a u njezinom sastavu bilo je 11 eminentnih stručnjaka iz oblasti sigurnosti zračnog prometa iz BiH, Srbije i Makedonije. 
    
 Ranije je najavljeno kako će Tužiteljstvo BiH formirati tim i uraditi analizu izvješća, kao i postupaka svih osoba povezanih s ovim događajem, te utvrditi postoje li elementi kaznene odgovornosti za nesreću u kojoj je poginulo devet osoba - dva pilota i sedam predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratitelja . 
                 
 Nakon analize, Tužiteljstvo BiH će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima o čemu će javnost biti obaviještena. 

Federalna televizija (FTV) u utorak je objavila dijelove koji potvrđuju da nije riječ o atentatu ili eksploziji, kako se nagađalo, već da je u pitanju niz tehničkih proceduralnih gresaka koje su uz loše vremenske uvjete dove do pada zrakoplova. 
  
 Kulić nije ni potvrdio ni opovrgnuo navode FTV-a, ali je u izjavi za "Dnevni avaz" istaknuo da je FTV "ukrala dokument" čiji je sadržaj citirala i najavio tužbu protiv te medijske kuće.