BIH

Mihajlović: Ako Hrvati dobiju entitet, tražit ćemo srpski kanton u FBiH

Čelnik Skupštine LK

Al. K.

27.12.2014

Ono što je prije nekoliko mjeseci izjavio kao stav srpskog kluba u Skupštini Livanjskog kantona (LK), Drvarčanin Slaviša Mihajlović (SNSD) je to, kao jedan od čelnika novog saziva Skupštine LK, ponovio novinarima i ovih dana nakon vanredne sjednice Skupštine.

- Ukoliko Hrvati dobiju entitet, mi ćemo tražiti srpski kanton u Federaciji BiH, a koji bi činile opštine Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac. Mi smo ionako tradicionalno i privredno upućeni jedni na druge, a i kotiramo jedni prema drugima. Već imamo sa Bosanskim Petrovcem odlične odnose, a Grahovo i Glamoč se naslanjaju na Drvar i mislim da u tome ne bi bilo ništa loše. Međutim, sačekat ćemo predstojeće ustavne promjene koje su najavljene. Pratit ćemo tendencije po tom pitanju i pravovremeno iznijeti svoje interese - izjavio je Mihajlović.

On nije usamljen u razmišljanjima o preuređenju Livanjskog kantona kao dijela teritorija BiH. Ima i paradoksalnijih razmišljanja. Prije izvjesnog vremena je na sjednici Općinskog vijeća zabilježena i izjava hrvatskog vijećnika Tonija Milolože iz NSRzB-a da bi “bilo najbolje da se Livno pripoji Republici Srpskoj kako bi se izbjegla dominacija Bošnjaka”?!