KOLUMNE

Sramotno cjenkanje

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

27.12.2014

Aktuelna vlast, koja posljednjih dvadesetak godina sistemski uništava bh. građane i privredu, uspjela je u onome u čemu nije ni agresor. Iz domovine i s njihovih ognjišta u miru su potjerali i otjerali do sada neutvrđen broj građana, a među posljednjima su desetine radnika uništenih tuzlanskih firmi.

Ovaj potez, kao svojevrsni barometar njihovog očaja, dodatno težim čini najava radnika da će se baciti s mosta u Savu!?

Žalosna kolona ljudi izazvala je saosjećanje i reakciju običnih građana u zemlji i u susjedstvu, kao i širom svijeta. No, iznureni i iznemogli radnici ne propalih nego lošim vođenjem uništenih firmi prije će rasplakati kamen nego izazvati razumijevanje ovdašnjih političara.

Dokazuje to i sramna, nevjerovatna činjenica da niko od političara na vlasti nije ni pokušao iznaći rješenje da radnicima bude isplaćeno mizernih 400 KM, koje su davno zaradili. Umjesto toga, tuzlanska vlada počela se cjenkati s radnicima nudeći im 300 KM plus paketi pojedinačne vrijednosti 100 KM.

Je li to vrhunac bezobrazluka ili dno morala i ljudskosti, teško se odlučiti.

Aktuelni premijer TK Bahrija Umihanić, postavljen kao ekspert, takvim je cjenkanjem i, faktički, cirkuzanjem s izmučenim radnicima preslikao sve ono što su njegovi prethodnici činili, a što je primoralo ljude da sve ostave i pješice odu iz BiH. No, nije Umihanić sam.

Desetine funkcionera ovih dana imaju, bez ikakve sumnje, na raspolaganju tekuće rezerve i narodni novac koji ne samo da može namiriti tih 400 KM za radnike nego i pomoći da se ožive njihova radna mjesta. No, taj novac je otet, skriven u njihovim džepovima i trezorima i čeka da bude utrošen kada moćnicima na vlasti to bude po volji. Niko od njih nije ni prstom mrdnuo. A radnici "Aide", "Dite", "Konjuha" neka se u hodu prema granici cjenkaju s Umihanićem.