BIH

NSRS: Brojne primjedbe na neusklađenost Ekonomske politike i budžeta

Posebna sjednica parlamenta RS o Ekonomskkoj politici i budžetu

M. KEBIĆ

26.12.2014

Primjedbama opozicije na dnevni red, počela je četvrta posebna sjednica Narodne skupštine RS. 

Šefovi klubova SDS-a Vukota Govedarica, NDP-a Dragan Čavić i PDP-a Branislav Borenović uložili su prigovor zato što se budžet i Ekonomska politika razmatraju po hitnoj proeduri, podsjećajući da je po zakonu o izvršenju budžeta i poslovniku propisano da se budžet u nacrtu razmatra najkasnije 15. novembra.

Kao opravdanje za upućene zahtjeve naveli su da su materijal dobili prekasno te da nisu imalo dovoljno vremena da se pripreme za sjednicu.

Kazali su da ni odluke o o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju RS u idućoj godini nisu u skladu sa zakonom, jer nisu navedene stavke o zaduživanju.

Nakon usvajanja dnevnog reda, socijalni partneri Vlade RS izjasnili su se o Ekonomskoj politici.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić naglasila je da bi novi zakon o radu riješio mnoge probleme zaposlenih u RS. Ona je istakla da je u RS oko 245.000 zaposlenih, od kojih njih 80.000 ima problem sa redovnom isplatom plata i doprinosa, naglašavajući da je to problem, kako u privatnim, tako i u javnim preduzećima.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić izjavio je da makroekonomski pokazatelji za devet mjeseci ove godine pokazuju da stanje u privredi RS nije zadovoljavajuće, što se posebno ogleda u visokoj zaduženosti, nelikvidnosti i izloženosti nelojalnoj konkurenciji. Tu je i sumnjiva uvozna roba, visoka fiskalna zaduženja, a privređivačka industrija je na niskom nivu BDP-a.

Onje kazao da Vlada RS mora unaprijediti rad inspekcijskih organa i pravosudnih institucija kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije.

Predrag Zgonjanin predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS rekao je da RS definiše visok stepen javne potrošnje i glomazna administracija.
Kapital ne prepoznaje RS kao prostor u kojem se može razvijati a sve zbog korupcije, niskog nivoa političke stabilnosti i sive ekonomije, naveo je Zgonjanjin, tražeći od vlade da se vrate grantovi za razvoj poljoprivrede.

Stav o Ekonomskoj politici iznio je i predsjdnik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj navodeći da je ova kategorija u teškojsituaciji pogotovo zbog toga što će Fond PIO u RS od Nove godine imati akumulirani gubitak od 140 miliona maraka.

rade-rakulj

Rade Rakulj

U poslaničkoj diskusiji iznesene su brojne primjedbe na stvari koje nisu obuhvaćene Ekonomskom politkom, u prvom redu kada je riječ o uvođenju diferencirane stope PDV-a i akciza na duhan i alkohol, te u o mjerama koje bi znatno poboljšale stanje u privredi i poljioprivredi.

Takođe je navedeno da je potrebno izvršiti analizu poreskih propisa, kao i da poreska politika u RS i Federaciji BiH mora biti izjednačena, te da se mora isključiti svaki vid poreske konkurencije između entiteta.
Pred kraj zasjedanja, poslanik SDS-a Tomica Stojanović optužio je aktuelnu vlast da gradi najskuplje autoputeve, te naveo da je dionica autoputa Banjaluka-Klašnice koštala 22,5 miliona KM po kilometru, te da je to najskuplji autoput u Evropi. 

Poslanik SNSD-a Igor Žunić izjavio je da priča o novim radnim mjestima koju plasira opozicija zanemaruje činjenicu da je mnogo takvih mjesta uništeno za vrijeme njihove vlasti i privatizacije 551 preduzeća. 
Komentarišući priču o opravdanosti izgradnje autoputa Banjaluka-Gradiška i još uvijek neizgrađenog mosta na Savi kod Gradiške, on je rekao da u vrijeme planiranja ovog projekta Hrvatska nije bila u EU, ali da će izgradnja ovog mosta sigurno biti prioritet u narednom periodu.