BIH

Poslanici će razmatrati prijedloge ekonomske politike i budžeta

Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

V. S.

26.12.2014

17:13 U Banjoj Luci je počela posebna sjednica NS RS.

16:01 Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u Banjoj Luci, na kojoj će biti razmatrani prijedlozi ekonomske politike i budžeta RS za narednu godinu, biće održana večeras sa početkom u 17 sati.

Budžet RS za narednu godinu iznosit će dvije milijarde i 33 miliona KM i u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta manji je za oko 123 miliona KM.

Ni za jedan dokument, međutim, Vlada RS prilikom usvajanja nije dobila podršku od socijalnih partnera. Oni su ocijenili da u 2015 godini nije predviđeno rasterećenje privrede od fiskalnih i parafiskalnih nameta, povećanje neoporezivog dijela plaće te izmjene zakonske regulative koja bi osigurala povoljniji privredni ambijent, dok su samo tri miliona KM predviđena za socijalno zbrinjavanje radnika.

- Iskren da budem, u Vladi RS postoji dosta žučna rasprava vezano za određene budžetske pozicije, jer i neki ministri imaju druga očekivanja od budžeta. Dosta konzervativno smo ga predvidjeli, ali on ne može biti izvan okvira od 1, 588 milijardu KM vlastitih prihoda, odnosno okvira od 2, 33 milijarde  KM, stim da su moguće određene raspodjele unutar tog iznosa - naglasio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Umanjenje budžeta, kako je ocijenio, očekivano je, obzirom na posljedice elementarnih nepogoda u Republici Srpskoj koje su obilježile godinu na izmaku, a precizirao je i to da su najveće uštede za 2015 godinu, napravljene na smještaju, putovanjima i reprezentaciji za sve korisnike tih usluga u RS i to za 30 posto u odnosu na 2014 godinu, kao i naknade za 6,7 miliona KM.

I dok će nivo ličnih primanja i drugih prava koja predstavljaju lična primanja (borački dodatak, invalidnine) zadržati ovogodišnji nivo, smanjene su odrađene doznake u oblasti socijalne zaštite za 8,6 miliona KM, troškovi roba i usluga za 6,2 miliona KM, umanjeni su grantovi za sedam miliona KM i izdaci za otplatu duga za 41,5 miliona KM.

Prihodovna strana, napomenuo je, planirana je dosta oprezno, te je BDP projektovan u manjem iznosu, od 1,9 posto, nego što su "nerealne" projekcije MMF-a.