BIH

Čović: HDZ traži šest pozicija u Vladi FBiH

To je minimum ispod kojeg nemamo o čemu razgovarati

Autor:Srna

26.12.2014

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će ova stranka u Vladi Federacije BiH (FBiH) tražiti šest ministarskih pozicija, odnosno pet hrvatskih i jednu srpsku.

- HDZ-u može pripasti pet hrvatskih i jedna srpska pozicija i to je minimum ispod kojeg nemamo o čemu razgovarati. Šest pozicija, od 17 u Vladi FBiH, je minimum - rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On je najavio da će o preraspodjeli ministarskih pozicija u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH razgovari u ponedjeljak ili utorak, 29. ili 30. decembra, sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i drugim koalicionim partnerima.

Čović je ocijenio da ne postoje nikakve prepreke da 29. ili 30. decembra bude konstituisan Dom naroda FBiH, ali da to zavisi od koalicije stranaka koje su dominantne u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Goraždu i Bihaću.

Lider HDZ-a je podsjetio da je u kantonima sa hrvatskom većinom vlast konstituisana prije 15 dana i da ne vidi nijedan razlog da to ne bude učinjeno i u drugim kantonima, bez obzira što se kao izgovor nalaze problemi u organizovanju koalicija.

- Prije nekoliko dana razgovarao sam sa Izetbegovićem i ostala je mogućnost da u ponedjeljak ili utorak imamo Dom naroda FBiH, koji bi mogao izabrati predsjednika FBiH i dva zamjenika - rekao je Čović.

Ako se to desi, dodao je on, FBiH bi formalno imala barem nosioce vlasti.

- Predsjednik FBiH mogao bi odmah predložiti mandatara za sastav vlade, a isti dan Predsjedništvo BiH ima ovlaštenje da predloži mandatara Savjeta ministara BiH, pošto ime već znamo - istakao je Čović.

Kao krajnji rok za konstituisanje vlasti na svim nivoima Čović je naveo kraj januara naredne godine.

Čović je kao član Predsjedništva BiH rekao da evropska inicijativa za revitalizaciju reformskih procesa predstavlja ohrabrenje svima da što prije formiraju vlast.

- Predsjedništvo BiH već je pripremilo okvir izjave, a dogovorili smo ko će s kim razgovarati sa predstavnicima političkih stranaka. Uvjeren sam da ćemo predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini izvijestiti da smo to u većem dijelu pripremili - rekao je Čović.

On je ocijenio da izjava nije problem, jer je to "nekoliko rečenica obaveza koje se moraju provesti", a koje je pred BiH stavio Brisel.

- Problem je sačiniti opšti plan za 2015. godinu gdje će, osim obaveza prema Briselu, biti obaveze da ljudi koji danas idu prema granicama ostanu živjeti ovdje i da se konačno obavežemo da ćemo napraviti ekonomski projekat koji može povući BiH naprijed - rekao je Čović.